Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Rijssen | "We hebben hier ongeveer 14 kerken"

4 juni 2020 Leestijd 3 min

Nu de (buitenlandse) zomervakantie op losse schroeven staat door het coronavirus, zullen we het dichter bij huis moeten zoeken. Gelukkig kent Nederland tal van prachtige plaatsen, maar die zijn lang niet allemaal even bekend. Daarom blazen wij onze oude rubriek - Biblebelt City Guide - nieuw leven in. Dit keer vertelt Merlin (19) over haar stad Rijssen.

“In Rijssen komen best veel toeristen. Het is toegankelijk en er wonen veel gelovige mensen. De toeristen overnachten vaak op de omliggende campings waarvan een deel christelijk ingesteld is. Eén van deze campings is camping Mölke. Camping Mölke is een kindvriendelijke camping. De activiteiten voor kinderen (zoals de dagelijkse kinderclub) worden drukbezocht. Ook bij de sing-in op zondag is het gezellig druk. Voor de activiteiten is er een Dabar-team aanwezig. Zij organiseren een eigen activiteitenprogramma met onder andere christelijke onderdelen. 

Wat ik zelf fijn vind aan Rijssen, is dat het niet een hele grote stad is en dat je daarom snel bij iemand anders kan zijn. Ik ga wel liever winkelen in een andere, grotere stad, want daar heb je net wat meer winkels en zo kom je ook weer eens ergens anders.”

WhatsApp_Image_2020-06-04_at_15.17.49

Activiteiten in Rijssen

“Naast de activiteiten op de verschillende campings kun je ook Rijssen zelf in. Er is een heel leuk winkelcentrum. Rijssen heeft veel natuur en je kunt wandelen en fietsen. Je kunt hier ook lekker uiteten bij brasserie De Passage of De Markies. Dit zijn de twee bekendste restaurants hier. Ze liggen gunstig in het centrum van Rijssen waardoor het er vaak erg gezellig is. Ook zijn er verschillende uitgaansgelegenheden en cafés te vinden in Rijssen. Je kunt je hier dus zeker vermaken. 

Verder is hier veel cultuur en geschiedenis te bewonderen.  Zo kun je musea bezoeken zoals het internationale brandweer museum vlakbij een oud kasteel. Natuurlijk kan je ook in alle leuke kerken rondkijken die we hier hebben of een bootje huren om naar de Pelmolen te varen. Dit is een oude molen waar je een rondleiding kunt krijgen en waar nog verschillende producten verkocht worden.”

afbeelding

De kerk

“Ik woon mijn hele leven al in Rijssen en moet sinds ik klein ben al mee naar de kerk. Je merkt dat er hier in Rijssen veel christenen wonen door de vele kerken die het heeft. We hebben hier ongeveer veertien kerken waarvan een groot deel hervormd is en een paar katholiek. Er is een grote kerk voor reformatorische christenen. De verschillen tussen de gelovigen hier in Rijssen vallen je al snel op. De reformatorische vrouwen dragen lange rokken en een hoedje op zondag. Ik of een van mijn vriendinnen dragen in tegenstelling tot hen bijvoorbeeld een lange panterprint broek naar de kerk. Soms word ik door mijn keuze in kleding raar aangekeken.”

Meer lezen over verschillende steden van de Biblebelt? Check hier alle steden waar al over is geschreven!

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 馃挍馃挕