Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Rianne (17) wil het leger in

20 februari 2016 · Leestijd 4 min

Rianne heeft al anderhalf jaar een grote droom. Ze wil het leger in. Er is alleen één probleem: ze is ongeschikt verklaard. Vanwege haar tarwe-allergie. Jammer, maar leg je erbij neer, zou je denken. Niet als het aan Rianne ligt: “Dit is gewoon iets dat ik heel graag wil, en daar heb ik alles voor over.”

Het straalt van haar gezicht af als ze erover vertelt. Rianne (17) weet het zeker: ze wil bij de infanterie van de Luchtmobiele Brigade. De infante-wat? “Dat is het echte veldwerk, waarbij je met een helikopter wordt afgezet in onveilige gebieden en met zware bepakking te voet te werk gaat.” Rianne zoekt de juiste beschrijving er even bij. “Je kunt binnen 7 tot 20 dagen wereldwijd worden ingezet, voor bescherming van de internationale rechtsorde, humanitaire hulp of rampenbestrijding. En voor de bescherming van eigen grondgebied en dat van bondgenoten.”

Als je een beetje verstand hebt van het leger, heb je nu vast je wenkbrauwen heel hoog opgetrokken. Een vrouw bij de luchtmobiele brigade? “Inderdaad, dat komt bijna niet voor”, vertelt Rianne. “Dat komt omdat dit een hele zware opleiding is. Er zijn in het verleden maar dertig vrouwen die hun baret hebben gehaald. Veel vrouwen die in het leger gaan, kiezen voor een ondersteunende functie. Het is natuurlijk echt een mannenwereld waar je in terecht komt, zo’n tien tot twintig procent bij Defensie is vrouw. Je moet daarom wel een beetje hard zijn en niet bang zijn om je nagel te breken. Maar begrijp me niet verkeerd: ik wil deze baan niet om met een vlaggetje te kunnen zwaaien en zeggen: ‘Kijk, vrouwen kunnen het ook!’.”

Rianne loopt al een hele tijd met haar droom rond. “Als klein meisje kwam ik al bij open dagen van Defensie. Ik vond het geweldig. Toen ik elf jaar was, zag ik voor het eerst een demonstratie van het onderdeel waar ik bij wil. Ook mijn zus had die droom. Sindsdien heb ik het virus te pakken. Het is natuurlijk stoer werk, maar dat is niet mijn grootste drijfveer. De vorm van collegialiteit in het leger, die vind je nergens anders. En je kunt echt iets betekenen, zoals de veiligheid in een gebied bevorderen.

Ongeschikt

Na een paar jaar vwo en later de havo, meldde Rianne zich vorig jaar bij Defensie. “Het aanmeldtraject is zwaar en daarom is het goed om jezelf van tevoren af te vragen of je wel door de keuring komt. Een goede conditie en gezondheid zijn daarbij belangrijk. Ik ben allergisch voor tarwe, maar dacht: dat loopt wel los. Maar in april vorig jaar kreeg ik de mededeling: die allergie maakt mij ongeschikt voor het leger. Dat was wel even flink klote, sorry voor het woord. Ik baalde ontzettend. Toch snap ik het ook wel. Als ik ergens in het buitenland ben en iets verkeerds eet, ben ik minder goed inzetbaar. En ze moeten honderd procent op je kunnen rekenen.”

Jammer, vervelend, maar leg je erbij neer, zou je denken. Maar opgeven is voor Rianne geen optie. Ze doet een tussenjaar en werkt – het contrast kan bijna niet groter – bij een webshop voor baby- en kinderspullen. Ondertussen blijft ze keihard trainen om in conditie te blijven, gaat ze drie keer per week naar de sportschool. Maar, die allergie dan? “Daar ben ik voor in therapie gegaan. Ik weet nog niet of het werkt, maar ik wil het in ieder geval proberen. Sommige mensen zijn verbaasd dat ik er zo ver voor ga om bij het leger te kunnen. Maar dit is gewoon iets dat ik heel graag wil, en daar heb ik alles voor over.”

Heb uw vijanden lief

“Ik denk er wel eens over na of ik mijn ambitie om bij Defensie te werken kan rijmen met mijn geloof. Want in de Bijbel staat toch: heb uw vijanden lief. Maar als ik zie wat die vijanden, zoals IS, andere mensen aandoen, dan denk ik: daar moet wel worden ingegrepen. Wel op een verantwoorde manier, natuurlijk, waarbij zo min mogelijk onschuldige burgerslachtoffers vallen.”

Met haar houding en doorzettingsvermogen hoopt Rianne anderen te inspireren. “Als je iets heel graag wil, maar je loopt tegen een obstakel aan, geef dan niet op. Als het niet lukt, dan heb je het in ieder geval geprobeerd.” En als het haar wel lukt om het leger in te komen? Lachend: “Dan spring ik een gat in de lucht.”

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡