Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Retain maakt christelijke dancemuziek: “Voor keihard in de auto en tijdens een moment met God”

24 juli 2020 · Leestijd 4 min

Nederland kent een hoop christelijke muziek: Reyer, Hanne de Vries, Sela en nog veel meer. Supervet natuurlijk en ondertussen timmeren ook een heleboel jonge christelijke artiesten hard aan de weg. Wat drijft hen en wat hopen ze met hun muziek te bereiken? Je leest het hier in de rubriek “Fresh Tunes”. Deze week: de 23-jarige dj Peter Hoeijenbos, beter bekend als Retain. Hij vertelt over christelijke dancemuziek en waarom hij een carrière in de gewone dancemuziek naast zich neer lag.

“Ik ben inmiddels zo’n tien jaar dancemuziek aan het maken en dat begon allemaal op mijn zolderkamertje. Vroeger luisterde ik vooral worshipliedjes, maar toen ik de dancemuziek ontdekte, was ik meteen verkocht. Ik begon het steeds meer te luisteren en op een gegeven moment ook zelf te maken. Daar ging steeds meer tijd in zitten en ik merkte dat mijn muziek steeds beter werd. Ik kwam in contact met andere muzikanten en kreeg tips hoe ik mijn muziek kon verbeteren, ook van de toen nog vrij onbekende Martin Garrix.”

De gouden tip van Martin Garrix

“Martin Garrix vertelde dat produceren het allerbelangrijkste is, omdat dj’s bekendstaan om hun tracks en niet omdat ze goed kunnen draaien. Ik ben toen ontzettend veel nummers gaan produceren en op een gegeven moment waren er een aantal bekende muzieklabels geïnteresseerd in mij. Ik stond voor de keuze om volledig te gaan voor een carrière in de reguliere dancemuziek. Ik heb daar lang over getwijfeld, omdat ik nog niet precies wist wat ik met mijn muziek wilde bereiken. Uiteindelijk heb ik het niet gedaan en ging ik mij richten op christelijke dancemuziek.”

(De tekst gaat onder de foto verder)

afbeelding

Een knipoog van God

“In het begin had ik spijt van mijn keuze, want had ik geen grote kans laten liggen? Een contract bij een grote muzieklabel en een eigen management waren zo dichtbij. Toch vond ik steeds meer plezier in het maken van christelijke dancemuziek en ging samenwerken met Reyer en Roberto Rosso. Dat ging zo goed, dat ik alsnog een contract heb gekregen van een bekende muzieklabel en nu mijn eigen management heb. Daar zie ik echt een knipoog van God in. Alsof hij zegt: ‘Zie je nou wel, ik zorg voor je!”

Huh, is dit christelijke muziek?

“De christelijke dancewereld is relatief klein, waardoor ik mij kan onderscheiden in de muziek die ik maak. Je kunt mijn muziek keihard draaien in de auto, maar ook als je een moment met God wilt zijn. Dat maakt christelijke dancemuziek zo vet: het is een hele laagdrempelige manier om de prachtige boodschap van God te verspreiden en dat zie ik ook in de reacties die ik op mijn nummers krijg.”

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Jongeren die mijn muziek luisteren en helemaal niet weten dat het christelijk is zeggen: ‘Huh, christelijk? Dat had ik helemaal niet door!’ of ‘Wat een fantastische combinatie!’ Dat vind ik heel tof om te horen, omdat ik niet alleen christenen bereik met mijn muziek, maar ook mensen die nog niet geloven. De komende tijd wil ik nieuwe remixes uit brengen en werken aan een eigen EP of album. En als grote doel: draaien op de EO-Jongerendag!”

DJ Roberto Rosso vertelde samen met Retain over nieuwe worshipliedjes: "Lijkt wel of er een koe over piano loopt" Hier kun je de video bekijken!

Beeld: Arnout Klop

Geschreven door

Christiaan

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡