Navigatie overslaan

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

NPO 3
Uitgelichte afbeelding

80%(!) van christelijke jongeren heeft ge­loofstwij­fels

12 juni 2020 · 07:30

Update: 12 mei 2023 · 14:10

Geloofstwijfel is een onderwerp waar niet vaak over gepraat wordt. BEAM was daarom wel benieuwd: hoeveel jongeren lopen er eigenlijk rond met (onuitgesproken) geloofstwijfels? Ons onderzoek werd door bijna 1000 jongeren ingevuld en de resultaten zijn te bestuderen in dit artikel en hierboven in een animatie-video.

Onderstaande cijfers komen uit een onderzoek van Alpha - Youth en EO BEAM. Opvallend is dat jongeren meer over zichzelf als christen twijfelen dan over het bestaan van God. De top 5 van geloofstwijfels is:

  1. Doe ik genoeg aan mijn geloof? (83%)
  2. Ben ik een goede christen? (81%)
  3. Werkt de Heilige Geest in mij? (68%)
  4. Ga ik naar de hemel? (66%)
  5. Is God aanwezig in mijn leven? (63%)

Jongeren uit evangelische gemeenten twijfelen vaak of ze wel een goede christen zijn. Respondenten uit de bevindelijke hoek (Gereformeerde Gemeente, Hersteld Hervormd en Gereformeerde Bond) vragen zich vaker af of ze naar de hemel gaan, waarom ze het geloof zo weinig ervaren en hoe ze moeten bidden. Jongeren binnen de Protestantse Kerk Nederland lopen ook het meest rond met de geloofstwijfels over het ervaren van God en hoe ze moeten bidden.

Ruimte om twijfels te bespreken

Van de respondenten brengt 67% hun twijfels weleens ter sprake. Ze delen hun geloofstwijfels vooral met vrienden (84%), met God (56%), op hun jeugdgroep/kring (48%) en met hun ouders (36%). De  jongeren die hun twijfels niet aankaarten, geven onder andere aan dat ze niet goed weten met wie en hoe ze hun twijfels kunnen bespreken. Ook zijn er jongeren die hun twijfels niet willen delen en sommige respondenten schamen zich ervoor.

We hebben nog veeeel meer cijfers. Zien? Klik op de afbeelding in dit artikel voor het complete onderzoeksverslag.

Meest gelezen

Lees ook