Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Resultaten BEAM seksonderzoek: zo denken christelijke jongeren over seks

26 mei 2020 · Leestijd 3 min

Is seks voor het huwelijk een zonde? Staat er iets tussen jou en God in wanneer je seks voor het huwelijk hebt? Deze, en nog veel meer vragen stelden we in een enquête. Ruim 1700 jongeren tussen de 12 en 25 jaar reageerden en dit is een greep uit de resultaten. Dit artikel is het eerste deel van een serie over seksualiteit die in de komende weken op BEAM verschijnt.

Keuzestress

Ruim 95% van de respondenten geeft aan in de afgelopen maand minimaal één keer te hebben stilgestaan bij het onderwerp seks. Het is voor jullie dus een hot topic. Bijna de helft (49%) vindt het lastig om persoonlijke keuzes te maken over seksualiteit. Van deze groep is ruim een derde (37%) van de respondenten bang dat er iets tussen hen en God in staat wanneer ze seks voor het huwelijk hebben. En 23% van diezelfde groep voelt zich zondig doordat ze seks hebben voor het huwelijk.

Reden van keuzestress

afbeelding

Jongeren die het lastig vinden om persoonlijke keuzes te maken rondom seks geven aan dat ze de Bijbel niet duidelijk vinden over seks (44%). Ook geven ze aan anders te denken over seksualiteit dan mensen om hen heen (39%) of ze vinden het lastig omdat seks voor het huwelijk niet wordt geaccepteerd in de kerk (39%). Respondenten konden bij deze vraag meerdere antwoorden invullen.

afbeelding

Seks volgens de Bijbel

Ruim 40% vindt dat seks voor het huwelijk volgens de Bijbel een zonde is. Bijna 30% zegt van niet en de overige groep is er niet zeker van of seks voor het huwelijk volgens de Bijbel een zonde is.

Zondig na seks voor het huwelijk

afbeelding

Bijna 80% van de jongeren heeft in het jaar voor het invullen van de enquête minimaal één keer gehoord zondig te zijn na seks voor het huwelijk. 55% van de respondenten vindt ook dat je vergeving moet vragen aan God wanneer je seks voor het huwelijk hebt gehad.

afbeelding

Belofte om maagd te blijven

afbeelding

35% van de respondenten geeft aan een belofte te hebben gedaan om zijn/haar maagdelijkheid te behouden tot het huwelijk. Dit kan een belofte zijn voor God, met jezelf of naar iemand anders. Van deze groep geeft 20% aan zich niet aan de belofte te hebben gehouden. 65% van deze groep is nog niet getrouwd, maar heeft zich er tot nu toe aangehouden. De overige 15% heeft zich wel aan de belofte gehouden.

Let’s talk about sex, more!

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De komende tijd verschijnen op onze website een aantal artikelen over dit onderwerp. We gaan in gesprek met onder andere Reinier Sonneveld over seks als zonde. Wil je voor die tijd al meer zien? Bekijk hier de video over seks voor het huwelijk op Denkstof:

Achtergrondinformatie

Het grootste deel van de respondenten is vrouw (ruim 80%) en de meeste respondenten zijn tussen de 16 en 20 jaar oud. Alle respondenten die in de enquête aan hebben gegeven geen christen te zijn, zijn niet meegenomen in de resultaten. Dus alle respondenten geven aan protestants christen te zijn. Niet al deze jongeren gaan naar de kerk (3.5% niet). De meest bezochte kerkstromingen van de respondenten zijn de PKN-gemeente en de evangelie-gemeente. De enquête werd afgenomen in februari 2020.

TEKST: CLAUDIA VERLOOP

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡