Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Remy Splinter spreekt in de BEAM Kerdienst: "Ik geloof wel dat de Bijbel soms zwart-wit is"

26 februari 2021 · Leestijd 4 min

Remy Splinter spreekt voor de tweede keer in de BEAM Kerkdienst en deze keer over een moeilijk thema: De waarheid. Dat riep bij jullie veel vragen op, waar Remy graag antwoord op geeft! "Het is niet een kwestie van meten is weten, maar geloven."

Jan-Willem: “Wat is dé waarheid? Is dat zwart-wit?”

“Bij het onderwerp waarheid kijk ik naar wat Jezus vertelde. Hij claimt hele grote dingen, dat Hij de zoon van God is; de weg, de waarheid en het leven; Hij kan zelfs zonden vergeven. Jezus stelt het dus op scherp: óf we geloven hem, en verandert het alles in ons leven, of we geloven Hem niet, dan is Hij een gek die grootheidswaanzin heeft. De kern van het geloof – Jezus – moet wel echt waar zijn, anders verliest ons geloof al haar kracht. Natuurlijk zijn er ook veel passages waar de meningen over verschillen hoe je die uit moet leggen. Zat of Jona bijvoorbeeld letterlijk in een vis of niet? Hoe je die vraag beantwoordt, raakt niet de kern van ons geloof. Maar stel dat Jezus niet is gestorven en weer opgestaan heeft God niet écht gewonnen van de dood. God is niet mens geworden om ons te inspireren of ons wijze lessen te leren, Hij is gekomen om ons te redden! En ja, in dat opzicht geloof ik wel dat de Bijbel soms zwart-wit is.”

Stephanie: “Maar hoe ga je dan om met verschillende waarheden?”

“Ik geloof dat uiteindelijk er maar een waarheid kan zijn, maar of je de volledige waarheid over alles ooit zal kennen, dat is een andere vraag. Dat zal je mij nooit horen zeggen in ieder geval. Je hoort zoveel geluiden om je heen en iedereen denkt het te weten. En waar we veel kunnen meten en weten, zijn toch de diepste levensvragen altijd weer een kwestie van geloven. We kunnen niet wetenschappelijk bewijzen wat het doel van dit leven is op aarde bijvoorbeeld.”

Jezus vs Julius Caesar

“Een wetenschapper die meet of iets waar is, door iets steeds opnieuw te laten gebeuren en te observeren. Maar hij kan Jezus’ opstanding niet opnieuw meemaken en er een rapport over schrijven. Het is dus niet een kwestie van meten=weten, maar van geloven. En omdat ik geloof in Jezus, is wat Hij zegt en wie Hij is voor mij de ultieme waarheid. Een ander voorbeeld: iemand die geschiedenis bestudeert duikt de boeken in om te kijken of er over Jezus iets geschreven is. En het grappige is bijvoorbeeld: er zijn heel veel teksten over Jezus geschreven, meer dan over Julius Caesar, maar toch geloven er veel meer mensen in de dingen die Julius Caesar heeft gedaan dan de verhalen over Jezus! Dat vind ik wel opmerkelijk.”

Linde: “Wanneer was Jezus echt waarheid voor jou?”

Ik ben Christelijk opgevoed, dus Jezus is altijd al waarheid geweest voor mij. Maar ik heb ook momenten gekend dat het moeilijk werd om dat vast te houden. In de vorige BEAM Kerkdienst vertelde ik dat ik op mijn dertiende mijn vader verloor aan een hartinfarct. Toen was het wel moeilijk om te geloven dat dit Gods plan was. En het klinkt heel tegenstrijdig, maar ik wilde op dat moment juist naar God toe. Zijn waarheid gaf hoop toen alles om mij heen wegviel, het maakte mij vrij. Ik kon op dat moment vanuit mijn geloof in de waarheid zeggen dat mijn vader niet maar een hoopje cellen is, dat Hij nu naast Jezus staat. Die waarheid gaf me troost in dat diepe dal.

Rhode: Is een leven zonder liegen wel haalbaar?

Liegen is wel een dilemma, soms is het bijvoorbeeld beter om voor iemand anders te liegen. Maar toch spreekt de Bijbel er wel duidelijk over in de tien geboden: “Leg geen vals getuigenis af”. God wil niet dat we elkaar voor de gek houden. Het zit eigenlijk al in de bekende uitdrukking: een leugentje om eigen bestwil. Voor iemand anders liegen kun je nog wel verdedigen, maar liegen doe je überhaupt gewoon liever niet. Het voelt toch veel prettiger als je gewoon de waarheid kan vertellen, toch? Dat maakt vrij!

Dat is nou een leuk bruggetje naar Remy’s preek: de waarheid maakt vrij! Hij neemt ons mee naar een gênant moment uit zijn jeugd, waar hij een belangrijke les leerde over de waarheid. Ben je benieuwd wat? Kijk dan aanstaande zondag om 11:00 naar de BEAM Kerkdienst op NPO2 en Youtube!

Geschreven door

Edwin

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡