Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Rechters: Het boek over de grote mislukking van de Israëlieten

16 februari 2018 · Leestijd 4 min

Bijbel lezen is kneitersmoeilijk én fantastisch mooi! Wij zetten samen met jou onze tanden in deze bibliotheek met verhalen, profetieën, brieven en poëzie. ARE.YOU.READY?! Vandaag kijken we naar het boek waarin het volk Israël beseft wat ze allemaal fout heeft gedaan. En dat is nogal wat.

Algemene informatie

Aantal bladzijden (Jongerenbijbel): 28
Aantal hoofdstukken: 21
Hoeveelste boek in de Bijbel: #7
Betekenis naam: Het boek is vernoemd naar de leiders van Israël in de tijd na de intocht in Kanaän. Die leiders heetten in het Hebreeuws sjofeet, wat ‘rechter’ betekent. Bekendste rechters waren Deborah, Gideon en Simson.
Populairste gedeelte: ‘’In die tijd was de profetes Debora een rechter (leider) in Israël. Ze was de vrouw van Lappidot.’’ (Rechters 4:4)

De Israëlieten maken er een potje van

Rechters is misschien niet het eerste boek waar je de Bijbel open zou willen overslaan. Ergens wel logisch, want het boek gaat niet altijd over rozen. Het grootste deel van het boek is rond de zesde eeuw voor Christus, kort na de ballingschap geschreven. De verhalen uit Genesis, Exodus, Leviticus, Numeri, Deuteronomium, Jozua, Rechters, Samuël en Koningen kan je samen als één lang verhaal over het volk Israël lezen. In de periode waarin Rechters (waarschijnlijk) is geschreven, keken de Israëlieten terug op hun leven en kwamen ze erachter dat er veel fout is gegaan tussen hen en God. 

Door het boek heen blijft God rechters, oftewel leiders, sturen om de Israëlieten te helpen. Zij leiden de Israëlieten in de strijd tegen hun vijanden, maar er gaat steeds van alles mis. Ze sluiten vrede met vreemde volken, maar laten altaren voor afgoden gewoon staan. In Rechters 2:18-19 wordt een korte samenvatting gegeven van de tijd waarin het boek zich afspeelt: ‘’Steeds als de Israëlieten door vijanden onderdrukt werden, kreeg de Heer medelijden. Dan stuurde Hij een rechter om hen te helpen. En zolang die rechter leefde, hielp de Heer hem om de vijanden te verslaan. Maar als de rechter gestorven was, dan gingen de Israëlieten weer slechte dingen doen.’’

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Van rechters naar koningen

In principe is het boek een inleiding op de tijd van de koningen. Om precies te zijn kijken ze vooruit naar twee koningen: Saul en David. Dit heeft alles te maken met de twee belangrijkste stammen die in het boek Rechters worden besproken: de stam van Benjamin en de stam van Juda. In de stam van Benjamin ging alles fout, werden regels overtreden en heel Israël wordt woest op hen. De stam van Juda wordt juist heel positief besproken in het boek. En toevallig komen die twee koningen uit deze stammen. Koning Saul komt uit de stam van Benjamin, hét voorbeeld van hoe een koning niet moest zijn: hij is ongehoorzaam en overlegt niet met God. David komt uit de stam van Juda en hij is een goede koning. Volg je het nog?

Wat heb ik nou eigenlijk aan het lezen van dit boek?

Goede vraag. Misschien kan je er al uit opmaken dat het boek een boodschap met zich meedraagt wat voor ons mensen van vandaag de dag ook van waarde is. De verhalen in Rechters laten de menselijke neiging om van God af te wijken zien. En daar zitten grote gevolgen aan… Maar toch is Gods genade groot genoeg om afgedwaalden weer terug te brengen op het rechte pad. In Rechters gedenkt God zijn verbond en neem het keer op keer in grote liefde weer op voor zijn koppige volk. Zo barmhartig en genadig is Hij en dat is iets wat jij en ik elke dag weer mogen weten. Hoe vaak je ook afdwaalt, wat je ook doet en hoe erg je ook denkt het wel zonder Hem te kunnen: Hij laat je nooit alleen en zal altijd om je geven. Zo groot is zijn liefde, hoe mooi is dat?!

Ons goede voornemen voor 2018 is om elke week een Bijbelboek door te spitten. Check hier de artikelen over eerdere bijbelboeken.

Geschreven door

Nienke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡