Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Recensie: Truth or Dance | Wat heb je over voor je droom?

19 juli 2019 · Leestijd 4 min

Hoe ver ga jij voor je danscarrière? Dat is de vraag die in grote blokletters op de achterkant van de jeugdthriller ‘Truth or dance’ staat. Het is tevens de vraag waarmee de jonge ballerina India en haar dansvriendinnen plotseling mee geconfronteerd worden: wat heb je ervoor over om je droom waar te maken?

India, Lisa, Nikki en Zoë zitten in hun laatste en belangrijkste jaar van de balletacademie. Dit jaar moeten ze zien te bewijzen dat ze goed genoeg zijn voor de vervolgopleiding én staat de grote eindvoorstelling centraal. Makkelijk is anders; geen van de vier meiden woont nog thuis en er geldt een strak werk- en eetschema. Toch doen ze niets liever, omdat het hun allergrootste droom is om ooit bij een gezelschap te dansen. Wanneer het groepje een wedstrijdje van hun klasgenoten wint en hiermee alle vier kans maken op de hoofdrol, worden ze ineens toegevoegd aan een geheimzinnige groepschat. Voor ze het weten zitten de meiden middenin een spel dat de anonieme afzender ‘Truth or dance’ noemt. Er moeten opdrachten uitgevoerd worden, willen ze de hoofdrol in de eindvoorstelling krijgen. Een idee van school? Dat is waar India en haar vriendinnen in eerste instantie van uitgaan. Maar algauw is het geen spel meer te noemen; het slaat om in een opeenvolging van de ene bizarre en zelfs gevaarlijke opdracht na de andere. De vriendinnen raken verwikkeld in een dreigende sfeer van angst en vooral onzekerheid: wie kunnen ze nog vertrouwen?

Tienerproblemen

‘Truth or dance’ is een populair Young Adult-boek waarover ik talloze lovende recensies heb gelezen. Voor mij een reden om de prachtige omslag open te slaan en in het verhaal te duiken. Na een spannende en licht angstaanjagende proloog - een blik in de toekomst - begint het verhaal op de dansacademie, in het begin van het schooljaar. Het dagelijks leven van een jonge ballerina is mooi verwerkt; er wordt een realistisch beeld geschetst dat je dieper in het verhaal trekt. Voor de dansende lezers zijn de Franse termen een leuke extra, en voor de niet-dansers is er een uitgebreide woordenlijst toegevoegd. India is de hoofdpersoon en heeft daarom het meest duidelijke karakter, maar over het algemeen staat het hele vriendengroepje centraal. Niet alleen de opdrachten spelen in het leven van de studentes, ze zijn bijvoorbeeld ook bezig met India’s aartsrivaal Raven, onderlinge concurrentie en familieprobleempjes. Hoewel iedereen gefocust is op hun technische vooruitgang op school en hun toekomst, blijft de vriendschap sterk. Toch krijgt ‘Truth or dance’ steeds meer invloed op hun toekomst en superhechte vriendschap.

afbeelding

Mysterieuze sfeer

Allereerst ben ik erg onder de indruk van hoe de schrijfster haar boek introduceert. De omslag is misschien wel de mooiste en meest passende die ik tot nu toe heb gezien. Ook de flaptekst en proloog trekt de aandacht; de dreigende en mysterieuze sfeer is vanaf het begin volop aanwezig. Mijn verwachtingen waren zo hoog dat de eerste paar pagina’s me toch wat tegenvielen; het taalgebruik is verrassend simpel en het duurde even voordat ik echt in het verhaal zat. Maar ik liet me niet uit het veld slaan en raad jullie hetzelfde aan! Uiteindelijk is het boek lastig weg te leggen en de sfeer houdt je (vooral voor de nachtlezers onder ons) stevig in zijn greep. De focus in het verhaal ligt wat minder op karakterontwikkeling dan je misschien gewend bent - de vriendinnen zijn moeilijk te onderscheiden - maar de onvoorspelbaarheid houdt het verhaal boeiend.

Trilogie

Ik raad ‘Truth or dance’ aan als je houdt van thrillers en meer waarde hecht aan de grote lijn dan aan minder belangrijke verhaallijnen. Het boek is het eerste deel van een trilogie: iets wat ik zelf nog niet wist terwijl ik de pagina’s omsloeg in de hoop op een spectaculaire ontknoping. Ik zal niets spoilen, maar het einde zal je hoe dan ook met genoeg vragen het boek dicht laten slaan. Gelukkig kan ik erbij zeggen dat het tweede deel er al is: ‘Break a leg’. Ik ben benieuwd of naast het mysterie ook andere verhaallijnen verder ontwikkeld gaan worden.  In ieder geval kan ik het eerste deel oprecht veelbelovend noemen.

Taalgebruik: makkelijk/gemiddeld
Genre: YA-thriller

BOEKRECENSENT: LONNEKE VAN DER SPOEL

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡