Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Reanimeren: hier kun je het leren!

18 december 2018 · Leestijd 3 min

Op dit moment zijn er in Nederland ongeveer 170.000 burgerhulpverleners. Dat zijn mensen die weten hoe ze iemand met een hartaanval moeten reanimeren en oproepbaar zijn om het slachtoffer te helpen. 170.000 hulpverleners: dat klinkt veel, maar het is slechts 1(!) procent van onze bevolking! Terwijl er dagelijks 35 mensen een hartstilstand krijgen buiten het ziekenhuis. Daarom zochten wij uit hoe jij te hulp kunt schieten.

Heb jij een EHBO-cursus gevolgd voor je studie of werk? Dan is de kans groot dat je ook hebt leren reanimeren. Gelukkig gewoon op een pop waarbij de mond met zware alcohol wordt schoongeboend na iedere mond-op-mond-sessie. Maar wat als je op straat iemand in elkaar ziet zakken en je deze lessen in praktijk moet brengen? Wachten op de ambulance is geen optie, want bij een hartstilstand zijn de eerste 6 minuten van levensbelang. Gelukkig heeft de Hartstichting een stappenplan opgesteld:

1. Controleer het bewustzijn

Ga naar het slachtoffer, schud voorzichtig aan de schouders en vraag: ‘Gaat het?’. Krijg je geen reactie? Dan is het slachtoffer bewusteloos. Blijf bij hem of haar terwijl je om hulp roept.

2. Bel direct 112 (of laat iemand bellen)

Zijn er meerdere mensen aanwezig? Laat een persoon dan 112 bellen en de ander een AED halen. Met dit apparaat (een soort mobiele defibrillator) kun je het hartritme weer herstellen met een elektrische schok. Vraag als je aan de lijn hangt met 112 om een ambulance en zeg dat het slachtoffer niet reageert. Zet je telefoon hierbij op speaker, zodat de medewerker van de meldkamer je kan helpen terwijl je bezig bent.

3. Controleer ademhaling

Leg een hand op het voorhoofd en kantel het hoofd voorzichtig naar achteren. Hiermee open je de luchtweg. Til met 2 vingertoppen van de andere hand de kin op. Dit kun je ook kennen als de kinlift. Kijk, luister en voel maximaal 10 seconden of er ademhaling is. Is er geen normale ademhaling en ben je alleen? Haal dan een AED als deze direct beschikbaar is.

4. Start direct met 30 borstcompressies

Nu start je met het reanimeren. Zet je handen midden op de borstkas en duw het borstbeen zo’n 5 tot 6 centimeter in. Doe dit 30 keer in een tempo van 100 keer per minuut (en maximaal 120 per minuut). Soms wordt het nummer ‘Stayin alive’ van de Bee Gees gebruikt om het juiste tempo aan te houden.

5. Beadem 2 keer

Doe de kinlift (zie stap 3). Kantel dan het hoofd naar achteren en knijp de neus van het slachtoffer dicht. Beadem 2 keer: zorg dat de borstkas hierbij omhoog komt. Ga door met reanimeren en wissel steeds 30 borstcompressies af met 2 beademingen.

6. Als de AED er is

Onderbreek de reanimatie zo kort mogelijk. Ontbloot het bovenblijf, zet de AED aan en bevestig de elektroden. Het apparaat geeft nu opdrachten: volg die op totdat de ambulance er is.

Klinkt intens hè? Dat is het ook. Maar je kunt er wel een leven mee redden! In principe mag iedereen een AED gebruiken, maar een cursus is wel aan te raden. Hierdoor voel je je zekerder en kun je doelgerichter aan de slag. Want: elke minuut telt! Meld je hier of hier aan voor een cursus.

De opbrengst van Serious Request gaat dit jaar onder meer naar AED's en het verspreiden van reanimatiecursussen onder Nederlanders. Wil je doneren of geld inzamelen? Kijk hier hoe je dat doet!

Geschreven door

Marlieke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡