Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Rapper Lecrae open over vaderloze jeugd: 'Ik heb nog steeds therapie omdat ik geen vader heb gehad'

11 maart 2022 · Leestijd 6 min

Hiphopgrootheid Lecrae komt naar de EO-Jongerendag om een vette show weg te geven, maar ook omdat hij veel te zeggen heeft over het thema 'Speak Life'. In een interview met BEAM blikken we vooruit en vertelt hij aan de hand van zijn eigen lyrics openhartig over zijn vaderloze jeugd en de rol die God in zijn leven en in zijn muziek speelt.

Uit het nummer Nuthin’

I appreciate the love when I rock the stage 
But I don't do this for props and things 
I'm nothing at all, it's Christ inside that 
Got me spittin' on the mic tonight 

Lecrae: “Wanneer je tegenwoordig naar muziek luistert, hoor je dat muzikanten spreken met heel veel autoriteit. Ze doen net of ze weten hoe de wereld in elkaar zit en hoe je moet leven. En ik wil niet dat mensen dat geloven. Die muzikanten zijn niet de experts van het leven. Zij praten over niets. Ze geven je geen hoop, maar vooral negativiteit. Daar hoef je niet in trappen. Daar gaat het nummer Nuthin’ over.” 

“Via mijn muziek probeer ik mensen uit te dagen om voor anderen te zorgen. Iedereen heeft zoveel in zich, maar we houden ons te veel in. Ik wil mensen pushen om over grotere thema's na te denken. Om te praten over dingen die belangrijk zijn. Ja, mijn doel is echt om in mijn leven en muziek te staan voor hoop, leven, waarheid, en voor God.” 

Foto van Lecrae

Uit het nummer Can’t Do You

They wanna bring me down 
I had to change my route
God's hand on me ain't nobody that can stop it 
What he planned for me, ain't nobody that can block it

Speak Life

“Ik groeide op onder moeilijke omstandigheden. In mijn omgeving zei niemand dat je iets kon bereiken, juist het tegenoverstelde. Ik was 16 jaar en bezig het leven uit te zoeken toen een familielid tegen mij zei: ‘Jij gaat nooit iets voorstellen en alleen maar problemen veroorzaken. Je zal nooit een goede baan krijgen, er komt niets van je terecht.’ Dat deed echt pijn. Ik dacht: ‘Is dit echt wat anderen van mij denken?’” 

"Veel meer mensen hebben negatieve dingen tegen mij gezegd. En allemaal kwam het op hetzelfde neer: je bent niets waard. Maar wat ik altijd onthouden heb, is dat mijn eigenwaarde niet van iets of iemand komt. Wat er ook tegen mij gezegd of gedaan wordt, mijn werk is niet afhankelijk van wat anderen vinden. Mijn eigenwaarde komt van God. Zolang ik ’s ochtends wakker word, heeft Hij een plan met mijn leven. Daar heb ik mij altijd aan vastgehouden.”

lecrae-05-billboard-650x430

Uit het nummer 8:28

Help me, Lord, I ain't ever have no daddy

Vaderloos

“Ik probeer de littekens uit mijn verleden niet weg te stoppen, maar gebruik ze juist in mijn muziek. Je hoort mijn heftige jeugd erin terug. Mijn moeder was onbedoeld zwanger van mij op haar 23e. Mijn vader en zij waren al uit elkaar, maar besloten toch te gaan trouwen. Dat deed men in die tijd. Mijn vader was een stevige drinker en gebruikte drugs. Samen met zijn onstuimige karakter zorgde dat voor een onhoudbare situatie. Niet echt geschikt om mij op te voeden. Voordat ik mijn eerste verjaardag vierde, nam mijn moeder mij mee en ontsnapte. Ik werd een vaderloos kind, voordat ik zelfs maar het woord ‘papa’ kon uitspreken.” 

“Als kind dacht ik dat het aan mij lag dat mijn vader er niet was. Ik gaf mezelf de schuld, voelde me waardeloos. Dus probeerde ik te winnen: sporten, vrouwen, muziekwedstrijden, alles. Ik sloeg zelfs een tand uit de mond van een klasgenoot. Maar het was nooit genoeg. Ik moest vechten tegen de stem in mijn hoofd die zegt: ‘Ik doe dit voor mijn vaders goedkeuring, die hij me nooit gegeven heeft.’  Onder al het succes zit nog steeds het kind dat wenst dat zijn vader en moeder zeggen: ‘Ik ben zo trots op je.’

Lecrae's nieuwe album is vertraagd: 'Het is Gods schuld'

Uit het nummer River of Jordan

They say 
wash in the river of Jordan 
wipe away your sins 
like I’ve done mine.

Herstel

“Het kostte een hele tijd, voordat ik kon accepteren dat het niet hebben van een vader in mijn leven een lang herstelproces ging worden. Ik wilde dat het sneller ging. Maar God is niet van transacties, maar relaties. Hij neemt mij niet bij de hand, maar loopt met me mee door het hele proces van therapieën. Hij bleef Zijn liefde voor en aan mij laten zien. Zo ging het stap voor stap het beter met mij. Uiteindelijk heb ik mij laten dopen in de Jordaan. Uit dat hele proces is mijn nieuwe album Restoration gekomen. Ik wil mensen meenemen in mijn reis naar herstel.” 

“Het leven zal altijd een reis blijven. Zolang je aan deze kant van de hemel – op aarde - bent, blijft het leven een gevecht. Je kan nooit 24 uur wakker zijn en niet moe worden. Hoe lang je ook leeft, je zal altijd ergens moe van worden, ergens tegenaan lopen. Zo zijn sommige van onze problemen ook. Zelfs Paulus had een last die niet door God werd weggehaald (2 Korintiërs 12). En voor mij is die last de constante behoefte naar bevestiging en aanmoediging.”

Lecrae_Shot07_033_Credit Christian Lantry

Uit het nummer Children of the Light

We are children of the light 
Royal rulers of the day 
Saints, no prisoners of the night 
Trust and love will lead the way 
We are free

Licht

“Nog steeds ben ik in therapie voor het niet hebben van een vader in mijn leven. Ik zal altijd dat gat houden, maar God wil dat ik op Hem vertrouw en eerlijk tegen Hem ben. Je moet je wonden benoemen. Als ik dat niet doe, kan ik ook niet genezen. Ik zal moeten dealen met het feit dat er geen Life naar mij is uitgesproken in mijn jeugd. Dat is een levenslang proces.” 

“Toch ben ik een compleet ander persoon dan twee jaar geleden. Ik heb me nooit zo levend en hernieuwd gevoeld. Alle eer aan God, Hij doet prachtige dingen. Het laatste album was het begin van mijn duisternis. Mijn nieuwe album is het licht.”

Luister hier hoe deze nummers van Lecrae klinken:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
BEAM is trots dat Lecrae en show geeft op de EO-Jongerendag 11 juni in Rotterdam Ahoy. Zorg dat je je tickets op tijd haalt! 
Koop je ticket voor de EO-Jongerendag

Lees ook over:

Koop je ticket voor de EO-Jongerendag

Geschreven door

Joram

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡