Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Rapper Jay-Way: “Ga terug naar je eigen land? Dit ís mijn land!”

10 december 2019 · Leestijd 4 min

“Bepaalt je afkomst hoeveel kansen je in Nederland krijgt?” Zo begon presentator Jurjen ten Brinke de uitzending van Nederland Zingt Dichtbij. Hij praatte met rapper Jay Way, zijn ouders komen uit Ghana.

Jurjen zoekt rapper Jay-Way voor Nederland Zingt op in zijn studio in Amsterdam. Hij merkt gelijk al op hoe professioneel alles eruitziet. Jay-Way is zichtbaar trots en vertelt hoe dankbaar hij God is voor de kansen die hij heeft gekregen. “Vorig jaar ging het niet zo lekker met me. Dit jaar heb ik veel veranderingen meegemaakt en ik ben God daar ontzettend dankbaar voor!”

Die jeugddienst heeft mijn leven drastisch veranderd!

Presentator Jurjen ten Brinke vraagt zich af of God altijd al een plek heeft gehad in het leven van Jeff Kesse – zoals Jay-Way echt heet. Jay-Way zegt dat dit zeker niet altijd het geval was. “Ik kreeg het mee van mijn ouders, maar toen zij niet meer naar de kerk gingen had ik zelf ook geen motivatie meer. Een klasgenoot vroeg me later mee naar een jeugddienst. Die jeugddienst heeft mijn leven drastisch veranderd! Mijn rapnaam is daarom ook Jay-Way, Jesus As Your WAY!”

Bekijk het interview van Jay-Way en Jurjen vanaf 15:45!

High in een restaurant

Jay-Way vertelt verder over zijn achtergrond. “Ik kom uit Amsterdam Zuid-Oost, de Bijlmer. Dit is echt een achterstandswijk, dus stond ik al 1-0 achter. Mensen hebben snel een vooroordeel over donkere jongens uit achterstandswijken, dus ik moest mezelf echt bewijzen.” Jurjen vraagt of hij hier dan ook voorbeelden van heeft. Jay-Way: “Zeker, ik mocht een keer een restaurant niet in omdat ze dachten dat ik high was!” Jurjen: “En dat zou niet gebeurd zijn als je blank was?” Jay-Way: “Zeker weten niet.”

Slavernij

“Ik ben dan wel een rapper, maar ik ben niet meteen een gangster rapper. Ik rap niet over drugs of over vrouwen op een verkeerde manier.” Jurjen vraagt hoe Jay-Way vooroordelen in zijn dagelijkse leven opmerkt. “Nu merk je het natuurlijk met Zwarte Piet, maar ook gewoon de vooroordelen over bepaalde wijken. Er is een gevoel van superioriteit dat al stamt uit de tijd van de slavernij, dat bij sommige blanke mensen nog steeds erg aanwezig is. Als ik ergens een mening over heb krijg ik als tegenargument ‘Ga terug naar je eigen land’ te horen. Dit is mijn eigen land!”

Mensen zijn heel enthousiast over zendingsreizen naar Afrika, maar heel stil over de mensen die vanuit Afrika naar hen toekomen.

Jurjen twijfelt zichtbaar om de volgende vraag te stellen. “Ik durf het bijna niet te vragen, maar is dit onder christenen anders?” Teleurgesteld antwoordt Jay-Way: “Ik had gehoord dat het onder christenen heel anders zou zijn, maar ik merk het ook in de kerk nog. Mensen zijn heel enthousiast over zendingsreizen naar Afrika, maar heel stil over de mensen die vanuit Afrika naar hen toekomen.”

Als afsluiting vraagt Jurjen aan Jay-Way: “Hoe ziet Nederland er in jouw dromen uit?” Hoopvol antwoordt Jay-Way: “Als een land waar iedereen als gelijke behandeld wordt. We beoordelen elkaar niet op uiterlijk, huidskleur of afkomst, omdat we allemaal één zijn in Christus!”

Rivelino voelde zich – net als Jay-Way – gediscrimineerd door Zwarte Piet. Bekijk de video die BEAM met hem opnam hier!

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Inge

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡