Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Raoul: “Ik voelde de Heilige Geest in de wind en wist: dit is echt!”

24 april 2020 · Leestijd 6 min

Raoul (24) werkt als teamlid bij Project Beerze. Dit is een evangelisatieproject op een camping in Overijssel. Hij kwam als kind al op de camping en vertelt hoe het recreatiewerk zijn leven heeft veranderd: “Door het evangelisatieproject kwam ik in contact met de kerk en het liet mij beseffen hoe belangrijk het is om Gods liefde te laten zien.”

Project Beerze is een evangelisatieproject voor campinggasten in de zomervakantie. We hebben een grote tent naast de camping waarin we verschillende programma’s organiseren voor jong en oud. Omdat het al jaren bestaat, is het project een bekend begrip geworden in de buurt. Er hangt een bepaalde sfeer waar veel mensen zich gemakkelijk en goed bij voelen. Zo komen ook veel mensen kijken die niet op de camping verblijven of helemaal niet geloven. Ook voor die mensen willen we er als teamleiders zijn. Dat doen we dan niet met een Bijbelstudie of zangavond, maar door persoonlijke vragen te stellen: hoe gaat het met je? Wat heb je vandaag allemaal meegemaakt? En dan vormt het gesprek zich wel tot een persoonlijk verhaal waarin ook God voorkomt.”

Ik miste iets op zondag en dat was de kerk
 

“Ik ben zelf opgegroeid met project Beerze, maar was eerst helemaal niet bezig met het geloof. Ik ben er niet mee opgegroeid en tot mijn achttiende had ik er niks mee. Maar tijdens mijn verblijf op de camping kwam ik in contact met een teamlid. Ik ging na de vakantie vaak met haar naar de kerk en toen we na een tijdje minder met elkaar omgingen, miste ik de bezoeken aan haar kerk. Ik ben toen op een zondag naar een kerk gegaan en bij een familie gaan zitten. Ik ben daarna nooit meer weggegaan en ga er nog altijd met plezier heen.”

(De tekst gaat onder de foto verder)

afbeelding

“Ik wilde graag als teamlid werken op de camping, maar ik had nog weinig kennis van de Bijbel. Ik heb toen nog een paar jaar als gast op de camping verbleven en na een gesprek met een teamlid heb ik echt de keuze voor God gemaakt. We liepen in een bos en praatten over het geloof. Ik vroeg hem wat de Heilige Geest nou eigenlijk was. Hij legde mij uit dat de Heilige Geest net is als de wind: je voelt en ziet het niet, maar het is er altijd. Op dat moment voelde ik de wind tegen mij aanwaaien. Ik kreeg een rilling en er gebeurde iets in mijn hart. Het voelde zo echt en bijzonder, dat ik vanaf toen voor Hem heb gekozen.”

Gods werk zien

“Nu ben ik actief als teamlid bij project Beerze en probeer ik veel met God bezig te zijn. Dat betekent evangeliseren ook voor mij: nadenken over het geloof en iemand anders proberen uit te leggen wie Hij is. Iemand dat ene zetje de goede richting in duwen, kan al heel waardevol zijn. Zo kreeg ik laatst een appje van een vrouw die op de camping was geweest. Ze vroeg of ik nog een Bijbeltekst wist die ze kon lezen. Ik heb haar een tekst gestuurd en uitgelegd hoe ik er tegenaan keek. Dat voelde alsof God door mij heen werkte en haar hielp in haar geloof. Dat vond ik heel bijzonder en mooi om mee te maken.”

De machtstrijd met de duivel geeft mij juist meer energie om door te gaan

“Tijdens mijn verblijf op de camping voel ik weleens de machtstrijd tussen God en de duivel. Ik heb weleens een aanvaring gehad met iemand die gasten opstookte en boos maakte. Die constante strijd die ik toen had, is lastig, maar geeft mij juist meer energie om door te gaan en Zijn liefde te laten zien. Als ik dan zo’n berichtje van iemand krijg om haar te helpen met een Bijbeltekst, dan weet ik dat God deze strijd altijd wint. Dat ze mij vraagt om haar te helpen om God te leren kennen, is het grootste cadeau wat je kan krijgen.”

(De tekst gaat onder de foto verder)

afbeelding

In contact blijven

“We proberen bij project Beerze ook buiten het vakantieseizoen in contact te blijven met onze gasten. Omdat het een relatief kleine camping is, kunnen we dit ook vrij gemakkelijk doen. We organiseren meestal twee keer per jaar een reünie waar we de gasten kunnen ontmoeten, met elkaar een spelletje kunnen doen en gezellig kunnen kletsen. Dit vind ik heel waardevol, omdat je niet het gevoel creëert dat het na de vakantie helemaal voorbij is, maar dat we daarbuiten ook wat voor ze willen betekenen. Daarnaast hebben we ook een gastendag waar ik met mijn teamleden word gekoppeld aan een gast. Dan ga ik naar die campinggast toe en help hem of haar die dag door. De gasten stellen dat altijd erg op prijs en voor ons is het ook leuk om hen weer eens te zien.”

Recreatiewerk versterkt je geloof zo erg, omdat je er niet aan ontkomt

“Ik zou jongeren zeker aanraden om eens recreatiewerk te doen op een christelijke camping. Of dat nou bij project Beerze is of op een andere camping: het gaat je zo erg sterken in je geloof. Je bent waarschijnlijk een paar weken op een camping waarbij je niet ontkomt aan het geloof. In ons normale leven vergeten we weleens tijd te maken voor God, maar op de camping heb je dat helemaal niet. Het leuke aan campingwerk is dat er voor iedereen wel een taak is. Je hoeft helemaal niet creatief te zijn of goed te kunnen spreken. Een bakje koffie klaarzetten of een praatje aan de bar kan al genoeg zijn om iemand te raken. In dat opzicht is het helemaal niet moeilijk, want we doen het met elkaar en met God.”

Anouk ging midden in de nacht naar Rotterdam Ahoy om te kijken hoe organisatie Naar House tijdens het hardcorefeest Pussy Lounge gaat evangeliseren. Dit bleek ongemakkelijker dan gedacht!

Geschreven door

Christiaan

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡