Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Radio-DJ Igmar Felicia: “In de kerk gedroegen we ons netjes, thuis was alles anders.”

16 september 2020 · Leestijd 3 min

Je kent hem misschien als DJ van Radio 538: Igmar Felicia komt op de luisteraar over als een vrolijke jongen. Dat is lang niet altijd zo geweest. In een uitgebreid interview met het AD vertelt hij alles over zijn heftige jeugd als Jehova’s Getuige: “Mijn vader gebruikte veel geweld.”

Jehova’s Getuige

Tot nu toe heeft Igmar weinig gedeeld over zijn verleden. Het AD kreeg hem toch zover om zijn verhaal te delen. “Dit is het spannendste dat ik ooit heb gedaan.” Dat er veel te vertellen valt wordt al snel duidelijk. Zo heeft Igmar 17 jaar lang als Jehova’s Getuige geleefd. “Vanaf mijn zesde ging ik in Amersfoort langs de deuren om het woord van God te verkondigen.” Dat Igmar vanwege zijn geloof niet met mensen buiten de gemeenschap mocht omgaan, geen verjaardagen, kerst of oud en nieuw vierde, en de ik-persoon nooit centraal stond heeft zijn tol geëist. “Als je mensen isoleert en met uitsluiting dreigt, laat je het wel uit je hoofd regels niet na te leven. Je bent constant bang om te vallen.”

Vader

Niet alleen het leven als Jehova’s Getuige maakte Igmars leven ingewikkeld. “Je moet weten: in ons gezin leidden we een dubbelleven. In De Zaal (de kerk van Jehova’s Getuigen) gedroegen we ons netjes. Thuis was het heel anders. Mijn vader gebruikte veel verbaal en non-verbaal geweld. Het kon elk moment misgaan. Dan viel hij weer dronken op de grond en liet hij alles lopen. Omdat hij zich in de kerk netjes gedroeg, wist niemand ervan.”

Uit de gemeenschap

Na jaren vol angst was voor Igmar en zijn gezin de emmer vol. Na een ruzie over de TV kon Igmars moeder het niet meer aan. “Mijn vader riep: ‘Als ik nu een pistool had, schoot ik je door je kop!’ Mijn moeder stuurde hem toen het huis uit.” Na de scheiding verliet zijn moeder de gemeenschap en verhuisde zijn vader naar Curaçao. Igmar achter latend met meer vragen dan antwoorden.

Mocht God bestaan

Nadat hij een tijd in zijn eentje verder te zijn gegaan als Jehova’s Getuige, besloot ook hij eruit te stappen. “Mocht God bestaan en ik sta straks voor Hem, hoop ik dat Hij zegt: ik kan me heel goed voorstellen dat je even niet met hem bezig bent geweest.” Lees hoe Igmar erachter kwam dat zijn vader nog meer kinderen heeft en hoe hij zijn leven weer oppakte in het complete interview van het AD.   

Geschreven door

Anouk

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡