Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Rachel helpt mensen in de prostitutie: “Ook zij kunnen dit niet alleen”

23 april 2020 · Leestijd 3 min

Stagelopen bij een organisatie die mensen in de prostitutie helpt, het is niet de meest doorsnee keuze. Toch vindt Rachel (24) het een hele mooie werkplek. Ze loop stage bij Bright Fame, een organisatie waar wij deze week ook geld voor ophalen. “Ik geloof dat God plannen met hen heeft.”

Wat doet Bright Fame precies?

“Bij Bright Fame focussen we ons vooral op het opbouwen van een relatie met mannen en vrouwen in de prostitutie. Op die manier kunnen we vertrouwen creëren en deze mensen zoveel mogelijk hulp bieden. Dit doen we met name op de Red Light District in Amsterdam. We gaan regelmatig bij (voornamelijk) meiden op bezoek achter het raam om te kijken hoe hun situatie is en of ze veilig zijn. Veel van hen helpen we met het vinden van een nieuwe toekomst, maar alleen als ze daar zelf voor open staan.”

Wat kunnen jullie tijdens deze coronacrisis betekenen?

“Op dit moment moeten we natuurlijk een ander soort hulp bieden. We hebben een klein aantal mensen die vrouwen in nood opvangen. Dat is onder meer waar jullie ook geld voor ophalen. Daarnaast kunnen ze zich normaal gesproken volledig focussen op hun werk. Dat is nu volledig weggevallen. Daarom proberen we naast geld ook spullen in te zamelen. Bijvoorbeeld spelletjes of verfspullen, zodat ze genoeg te doen hebben. We bieden dus emotionele hulp, maar ook veel praktische hulp. Zo waren we in de eerste weken bijvoorbeeld vooral bezig met het vinden van een nooduitkering voor veel vrouwen. Maar niet iedereen heeft daar recht op. Daarom is financiële steun zo belangrijk.”

Waarom wilde je hier graag stagelopen?

“Ik vind het belangrijk om ervoor te zorgen dat mensen zich goed voelen over zichzelf. Ik wil graag dat deze vrouwen en mannen hun eigenwaarde weer terugvinden. Daarnaast geloof ik dat God altijd een plan met hen heeft, ik wil ze graag helpen om dat in te zien. Het is heel mooi dat wij hen bij die zoektocht kunnen helpen, dat we ze kunnen bemoedigen. Gelukkig zijn veel van hen ontzettend sterk. Ze hebben heel veel strijdlust.”

Waarom is die steun juist nu zo belangrijk?

“Prostitutie is niet altijd een keuze, vaak wordt het veroorzaakt door een achterliggend verhaal en de verkeerde omstandigheden. Bovendien is het vaak een levensstijl, en niet zomaar een baan. Het is goed om te weten dat dit werk een persoon niet definieert. Net als zoveel mensen kunnen zij het op dit moment niet alleen. Daarom is het juist mooi om deze mensen nú te helpen. Ongeacht wat je vindt of denkt, ze hebben hulp nodig.”  

Wil jij mensen in de prostitutie steunen? Doneren kan hier

Geschreven door

Anouk

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡