Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Rachel (19): “Racisme hoort nou eenmaal bij mijn leven”

3 juli 2020 · Leestijd 3 min

De afgelopen weken waren gevuld met protesten in het kader van ‘Black Lives Matter’. Naar aanleiding van het overlijden van George Floyd ontstond er een wereldwijde beweging tegen racisme en discriminatie. Wij spreken jongeren over hun persoonlijke ervaringen met dit onderwerp. Dit keer vertelt Rachel (19) haar verhaal. “Het is erg dat ik eraan gewend ben.”

“Mensen die schelden zijn het ergst”

“Veel mensen hebben zelf niet door dat ze iets racistisch zeggen. Zo liet een docent op de middelbare regelmatig subtiele racistische opmerkingen vallen en was ze heel verbaasd toen ik geslaagd was. Als persoon was ze heel aardig, dus ik weet dat ze het niet expres deed. Erger vind ik de mensen die me uitschelden om mijn uiterlijk. Online word ik vaak ’neger’ genoemd, dat gaat daar heel makkelijk. Een jongen uit mijn klas zei eens dat ik uit de Bijlmer kwam, en dat ik alleen om zou gaan met arme zwarte mensen.” 

“Mensen dachten dat ik een gekke haarstijl probeerde”

“Raciscme is heel normaal geworden. Het hoort nou eenmaal bij mijn leven en het gebeurt al van kinds af aan. Dat het zo vanzelfsprekend is, is eigenlijk best erg. Het zorgt er wel voor dat ik bepaalde opmerkingen makkelijk kan negeren. Toch lukt dat niet altijd. Zo kwam ik een keer naar werk met een afro-kapsel. Mensen namen me meteen niet meer serieus, dachten dat ik een gekke haarstijl uitprobeerde. Maar dat is gewoon mijn haar. Zoiets heeft echt wel effect op me. Corrigeren heeft niet altijd zin. Ik probeer me zoveel mogelijk uit te spreken tegen racisme, maar doe het niet als het geen nut heeft. Vooral bij vrienden zeg ik er iets van als ze (per ongeluk) iets naars zeggen.”

“Niemand is écht slecht”

“Wanneer mensen racistisch zijn, betekent dat niet dat ik ze haat. Daar speelt mijn geloof een grote rol in. God heeft iedereen gemaakt met een reden. Ik geloof dat niemand diep van binnen écht slecht is. Zo heb ik een keer een vriendschap beëindigt omdat we gewoon niet op hetzelfde niveau zaten wat betreft racisme. Volgens haar was dat allemaal mijn probleem. Toch weet ik dat zij geen slecht persoon is.”

“Jij steunt BLM alleen omdat je een neger bent”

“De eerste periode van alle protesten was intens. Ik kreeg heel veel berichten van mensen, heb veel vragen beantwoord. Ik merk daarin veel respect, mensen willen het beter begrijpen en leren hoe ze ermee om moeten gaan. Tegelijk zijn mensen ook boos. ‘Jij steunt ‘black lives matter’ alleen omdat je een neger bent.’ Maar dat is toch logisch? Ik praat erover omdat ik weet hoe het is. Ik ga ook niet over andermans problemen praten. Ik sta niet in hun schoenen, zij kunnen dat beter uitleggen."

“Het is nooit te laat”

“Het is niet chill om te horen dat je racistisch bent. Maar een stukje besef is wel belangrijk. Veel mensen doen het namelijk onbewust. Als je door hebt wat er gebeurt, kun je er ook wat aan doen. Het is nooit te laat om te veranderen.”

In het nieuwe dagelijkse tv-programma 'Ook Hier' en met #ookhier op sociale media wil de EO de verhalen over alledaags racisme hoor- en zichtbaar maken. Kijk alle afleveringen hier.

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡