Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Raad het Bijbelfiguur: ’Ik ben met een wildvreemde vrouw getrouwd’

18 januari 2024 · Leestijd 4 min

In deze rubriek stellen we bijbelfiguren aan je voor die jij niet mag vergeten. Wie zijn deze mensen? Hoe was hun leven en welke les mogen wij uit hun verhaal halen? Weet jij wie de personage is van dit verhaal? Ik wil je even voorstellen aan…

Als mensen mij vragen om mezelf voor te stellen, weet ik niet waar te beginnen. Ik heb namelijk veel meegemaakt. Mijn vader en moeder hebben elkaar op een bijzondere manier ontmoet. Mijn vader komt uit Moab (nu Jordanië) en mijn moeder woonde in een huis op de muur van Jericho. Vroeger was ze een prostituee , maar toen ze eenmaal over de God van Israël hoorde wist ze: dit is wie ik ga volgen.

Mijn ouders hebben mij op een jonge leeftijd al bijgebracht dat het goed is om te werken voor je geld. Hard werken was bij ons thuis daarom echt een must. Ik werkte in Bethlehem op een akker en na jaren had ik mijn eigen grond en ben ik een rijke boer geworden.

Ruth de Moabiet

Familie is altijd al belangrijk voor mij geweest. Ik help hen graag waar ik kan. Op een dag kwam er een jonge vrouw genaamd Ruth op mijn akker. Ik ken haar van vroeger. Ik weet dat haar man pas overleden is en dat ze nu hier woont met haar schoonmoeder.

Toen ze op een dag op mijn akker terecht kwam en aren aan het rapen was voor haar schoonmoeder en haarzelf, zag ik gelijk dat ze een harde werker was. Ik ging een gesprek aan en was meteen geraakt door haar verhaal. Ik waardeerde haar trouw naar haar schoonmoeder Naomi toe. Ik had veel goede dingen over haar gehoord en zei daarom na ons gesprek dat ze aren mag blijven verzamelen bij de vrouwen die voor mij werken op de akker. Zij mag niks tekortkomen, dacht ik na ons gesprek .

‘Ze stelde mij een bizarre vraag’

Op een dag kwam Ruth naar mij toe met de meest bizarre vraag ooit! Om een lang verhaal kort te houden: Ruth vroeg mij om het stuk land dat Naomi had te kopen. Dit land was van haar en haar familie voordat ze kwamen te overlijden. Volgens de regels van de overheid zou dit eigenlijk nadelig zijn voor mij, want dat zou betekenen dat het stuk land niet meer in mijn bezit zou zijn maar later uiteindelijk van ons kind zou worden. Want dat is namelijk niet het enige, het zou automatisch betekenen dat ik met Ruth zou moeten trouwen, omdat het alleen van familie op familie mag overgaan. Naomi wilde daarentegen dat het stuk land in de familie zou blijven, zodat ze nog hoop hebben voor een goede toekomst. Ik weet wat je denkt: RUN!!!! Dat is namelijk ook wat ik als eerst dacht, maar toch heb ik een andere keuze gemaakt…

Mijn naam is Boaz en ik ben een rijke man uit Bethlehem, maar ik ben ook de man van Ruth. Na de bizarre vraag heb ik ervoor gekozen om mezelf niet op de eerste plaats te zetten. Ik heb prioriteiten gesteld en daar horen eenmaal offers bij : zoals trouwen met Ruth. Voor mij was het veel belangrijker dat Ruth én Naomi een zekere toekomst hebben. De liefde om voor mijn naasten te zorgen komt niet vanuit mezelf, maar omdat ik de God van Israël ken. Daarnaast ben ik ook de voorvader van David en dus van Jezus. Hoe vet! Benieuwd naar mijn hele verhaal. Lees het hier.

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡