Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Psalmen: Gedichtenbundel én fantastische inspiratiebron!

12 april 2018 · Leestijd 4 min

Bijbel lezen is kneitersmoeilijk én fantastisch mooi! Wij zetten samen met jou onze tanden in deze bibliotheek met verhalen, pofetieën, brieven en poëzie. ARE.YOU.READY?! Vandaag kijken we naar misschien wel het meest verwarrende boek in de Bijbel: psalmen.

Algemene informatie over het bijbelboek psalmen

Aantal bladzijden: 104
Aantal hoofdstukken: 150
Hoeveelste boek in de Bijbel: #19
Betekenis naam: Het bijbelboek psalmen is vernoemd naar het Griekse woord psalmos. Dit is een Griekse vertaling van het Hebreeuwse woord mizmor. Dit woord staat in de Hebreeuwse bijbel vaak boven de psalmen. Een mizmor is een lied dan onder begeleiding van snaarinstrumenten moest worden gezongen.
Populairste gedeelte: “Hij geeft mij nieuwe kracht en leidt mij langs veilige paden tot eer van zijn naam.” Psalm 23:3

Gedichtenbundel van psalmen

Heb je nog inspiratie nodig voor een gebed of een gedicht? Dan is het boek psalmen the place to be. De 150 mooiste en bekendste stukken van verschillende schrijvers zijn samengevoegd in deze gedichtenbundel. Bij elkaar vormen ze een loflied voor God, waar het volk van Israël al veel gebruik van maakte. Ze zongen de liederen voor de tempel of droegen de gebeden voor aan anderen. Hier zijn dan ook de psalmen (en andere liederen) op gebaseerd die jij zondags in de kerk zingt (dat orgel hebben we er later zelf aan toegevoegd). Om het hele bijbelboek heb je wel een paar daagjes nodig, het is namelijk het grootste boek uit de bijbel.

Verschillende schrijvers

Waar de meeste bijbelboeken vaak door één auteur zijn geschreven, gaat het bij psalmen om een hoop verschillende schrijvers. De meeste psalmen (maar liefst 73) zijn geschreven door David, die bekend stond als de singersongwriter van zijn tijd. Daarnaast zijn veel stukken geschreven door Asaf (12), Korach (11) (ook wel bekend als Sons of Korah, de bekende band van nu!), Ethan en Beman (2) en Mozes en Salomo (3). De rest is voor een groot deel gemaakt door onbekende schrijvers. Niet alle stukken waren bedoeld om te zingen of voor te dragen. Veel gedichten zijn ook gebaseerd op het leven van de schrijvers, en zijn vaak opgeschreven uit gevoel, zonder de bewuste intentie om het te delen.

Hoewel het misschien lijkt alsof alle psalmen los van elkaar staan, zijn er een hoop stiekeme boodschappen in het boek verwerkt. Om te beginnen vormen Psalm 1 en Psalm 2 samen met Psalm 146-150 als het ware een kader voor het hele boek, op basis hiervan is de rest samengesteld. Daarnaast kun je het hele boek in stukjes opsplitsen: Psalm 1-41, Psalm 42-72, Psalm 73-89, Psalm 90-106 en Psalm 107-150. Hoe je dat kunt weten? Ieder stuk eindigt op een soortgelijke manier: ‘Geprezen zij de God van Israël, tot in eeuwigheid, amen!’. Het is dan ook waarschijnlijk dat de maker van psalmen deze laatste verzen heeft toegevoegd als een soort afsluiting. Nog een bijzonder aspect: er is ongeveer 1000 jaar overheen gegaan om alle hoofdstukken bij elkaar te sprokkelen. De tijd van de psalmen ligt in sommige gevallen dan ook enorm ver uit elkaar.

Wat halen wij zelf uit psalmen?

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Nu vraag je je misschien af wat jij persoonlijk aan al die psalmen hebt. In principe kun je het boek verdelen in twee categorieën: klaagzangen en lofliederen. Hoewel het niet al te opbeurend lijkt, staan er in de psalmen een hele hoop klaagzangen. De schrijvers vragen God om hulp en om alle ellende uit de wereld weg te nemen. Hier kun je uit halen dat het heel normaal is om God om hulp te vragen wanneer het allemaal even niet meer lukt. Sterker nog, de bijbel geeft je in psalmen handvaten om dit te doen. Deze klaagzangen komen het meest in de eerste drie stukken voor. In de laatste twee delen zie je vooral lofliederen en lijken de schrijvers al een stuk gelukkiger. Het idee hierachter is dat de gebeden en de vragen uit het eerste stuk een bijdrage hebben geleverd aan de vreugde in het laatste stuk. Samengevat heeft psalmen dus een hele simpele boodschap: bid en je zal geholpen worden! Verdriet en pijn hoef je niet weg te stoppen, je moet het juist delen met God, zodat hij je kan helpen. Het boek is in ieder geval een enorme aanrader vol met mooie stukken. En oh ja, met een psalmpje tussendoor ben je zó door je dagelijkse bijbelmoment heen als je er even geen puf voor hebt!

Bekijk voor een heldere samenvatting ook de video van The Bible Project:

Ons goede voornemen voor 2018 is om elke week een Bijbelboek door te spitten. Check hier de artikelen over eerdere bijbelboeken.

Geschreven door

Anouk

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡