Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Luister en lees hier de preek van David de Vos over vertrouwen en overgave

9 juni 2020 · Leestijd 4 min

Zolang de kerken dicht zijn om verspreiding van het corona-virus te voorkomen, organiseert BEAM elke zondag om 11 uur een online kerkdienst. Afgelopen zondag sprak David de Vos over vertrouwen en overgave. Zijn preek is terug te kijken, te luisteren en te lezen in dit artikel.

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Uitgeschreven samenvatting van de preek:

David leest uit Mattheüs 16: 25 - 16: 'Want ieder die zijn leven wil behouden, zal het verliezen, maar wie zijn leven verliest omwille van mij, zal het behouden. Wat heeft een mens eraan de hele wereld te winnen als hij er het leven bij inschiet? Wat zou een mens niet overhebben voor zijn leven?' 

Allereerst legt hij uit dat Jezus met zijn boodschap heel veel dingen heeft omgedraaid, dat het een uitdagende boodschap is. Mensen zijn bijvoorbeeld gewend een beloning te krijgen als je iets goed hebt gedaan, maar Jezus doet alles anders: je krijgt niet wat je verdient, je krijgt wat Jezus voor je verdient. Zo zijn er in de bergrede nog veel meer dingen die Jezus vertelt, die voor ons mensen heel onbegrijpelijk zijn.

Het verhaal van de koorddanser

David legt uit wat overgave is aan de hand van een verhaal: "Er was eens een koorddanser die verschillende steden bezocht en daar zijn act deed, hoog in de lucht. Op een dag vroeg hij de mensen die op de grond toe stonden te kijken tot drie keer toe of ze echt geloofden dat hij de overkant zou halen. Dit geloofden ze. Toen zei de koorddanser: 'Als jullie het echt geloven, kies dan iemand uit die ik in mijn armen meeneem naar de overkant!' De menigte werd stil, want ze geloofden wel dat hij het kon, maar zelf hun leven wagen, was wel heel veel gevraagd. 

Toch is er iemand die het aandurft: een jonge jongen. Hij klimt omhoog, doet mee aan de act en uiteindelijk bereikt hij samen met de koorddanser veilig de overkant. Een gigantisch applaus volgt. Na de act wordt bekend dat de jongen niet zomaar een toeschouwer was, maar de zoon van de vader. Plotseling begrijpt het publiek veel beter waar zijn lef vandaan kwam: iemand vertrouwen die je goed kent is veel makkelijker dan iemand die je totaal niet kent. Dit wil ik ook tegen jou zeggen vandaag: Ik begrijp dat overgave niet altijd makkelijk is. Het is moeilijk om je over te geven aan iets wat je niet kunt zien. Maar als jij weet dat je eigenlijk een kind bent van deze God, dat God jouw vader is die je door het leven heen wilt dragen, dan kun je je leren overgeven aan hem."

God knijpt zijn handen niet dicht

"God heeft open handen. Stel je houdt zand vast en je knijpt je hand dicht, dan valt het zand eruit. Het is beter om je handen open te laten als je veel zand vast wilt houden. Zo is God ook, hij wil het leven niet uit je knijpen. God heeft open handen en zegt: 'Kom zoals je bent, probeer mij te vertrouwen.' Als jij God vertrouwt ben ik ervan overtuigd dat je een leven vindt waarvan je nooit had verwacht het te zullen vinden. En als je God al kent, dan weet ik dat het een uitdaging is om jezelf keer op keer in zijn handen te leggen."

Kijk hier de preek van David:

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Via alle kanalen (TikTok, Instagram, website, YouTube, Facebook, EO-Jongerendag) proberen we jongeren te inspireren Jezus te volgen. Dit kunnen we alleen blijven doen als we genoeg leden hebben. Daarom een speciaal dankjewel aan alle mensen die ons steunen! Als je dat nog niet doet, zou je het dan willen overwegen? Klik hier voor meer informatie.

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡