Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Prediker: "Het leven is alleen maar lucht en leegte"

28 april 2018 · Leestijd 5 min

Bijbel lezen is kneitersmoeilijk én fantastisch mooi! Wij zetten samen met jou onze tanden in deze bibliotheek met verhalen, profetieën, brieven en poëzie. ARE.YOU.READY?! Vandaag kijken we naar Prediker. Een gek boek dat je óf gaat deprimeren óf juist gaat bevrijden.

Algemene informatie over Prediker

Aantal bladzijden (Jongerenbijbel): 9
Aantal hoofdstukken: 12
Hoeveelste boek in de Bijbel: #21
Populairste gedeelte: “Voor alles wat gebeurt is er een uur, een tijd voor alles wat er is onder de hemel.” (Prediker 3: 1). 

De verhaallijn

Dit boek hoort bij de wijsheidsliteratuur in de Bijbel en is (waarschijnlijk) geschreven door koning Salomo. Het boek is wel weer samengesteld door iemand anders, dus dat is ingewikkeld. Deze samensteller vat het boek aan het begin en aan het einde even samen. De samenvatting luidt als volgt: ‘Lucht en leegte, alles is leegte.’ (Prediker 1: 2). In andere vertalingen wordt het Hebreeuws ook wel vertaald naar ‘mist’ of ‘rook’. Het leven is iets ongrijpbaars en op het moment dat je het vastpakt, glipt het weer door je vingers heen. Het is er heel even en als je met je ogen knippert, is het weer verdwenen. De schrijver van dit boek kiest uit ALLE metaforen die hij had kunnen kiezen deze toch wel super treurige metafoor om iets uit te leggen over het leven. Wauw. Dat zet ons even met beide benen op de grond.

Dat lijkt ook de hele bedoeling van dit boek: De lezer laten beseffen dat je ontzettend je best kan doen en al je energie en liefde in dingen op aarde kunt stoppen, maar dat dit uiteindelijk zal verdwijnen. Zo staat er in het derde hoofdstuk van het boek een prachtig (en best bekend) gedicht over ‘tijd’. Hij gaat zo:

Alles heeft zijn tijd

Voor alles wat gebeurt is er een uur,
een tijd voor alles wat er is onder de hemel.

Er is een tijd om te baren,
en een tijd om te sterven,
een tijd om te planten
en een tijd om te rooien.

Er is een tijd om te doden
en een tijd om te helen,
een tijd om af te breken
en een tijd om op te bouwen.

Er is een tijd om te huilen
en een tijd om te lachen,
een tijd om te rouwen
en een tijd om te dansen.

Er is een tijd om te ontvlammen
en een tijd om te verkillen,
een tijd om te omhelzen
en een tijd om af te weren.

Er is een tijd om te zoeken
en een tijd om te verliezen,
een tijd om te bewaren
en een tijd om weg te gooien.

Er is een tijd om te scheuren
en een tijd om te herstellen,
een tijd om te zwijgen
En een tijd om te spreken.

Er is een tijd om lief te hebben
en een tijd om te haten.
Er is een tijd voor oorlog
en er is een tijd voor vrede.
(Prediker 3: 1- 8).

Iedereen gaat een keer dood

Ook staat in het laatste hoofdstuk een gedicht over de dood. De auteur lijkt niet echt vrolijk te zijn geweest tijdens het schrijven van dit boek. Deze ontnuchterende woorden kunnen twee dingen met je doen: een deprimerend gevoel geven of je juist helemaal vrij maken! Check deze video (skip de eerste 40 seconden vooral als je er niet van kan genieten) om te kijken hoe dit werkt:

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Wat de schrijver met dit boek wil bereiken? Hij vertelt het ons aan het eind: “En tot slot, mijn zoon, nog deze waarschuwing: er komt geen einde aan het aantal boeken dat geschreven wordt, en veel lezen mat het lichaam af. Alles wat je hebt gehoord komt hierop neer: heb ontzag voor God en leef zijn geboden na. Dat geldt voor ieder mens, want God oordeelt over elke daad, ook over de verborgen daden, zowel over de goede als de slechte.” (Prediker 12: 12 – 14).

Aan het eind spreekt de auteur over het moment waarop de leegte en de mist verdwijnt. God zal duidelijkheid scheppen en eerlijk oordelen over het goede en het slechte.

Waarom moet je dit lezen?

Oké, laten we eerlijk zijn: het is niet leuk om te horen dat je leven leeg is. Het is niet leuk om te lezen dat je ontzettend je best kan doen, maar dat je uiteindelijk niets onder controle hebt en je op een gegeven moment gewoon sterft en vergeten wordt. Het kan je het gevoel geven dat het allemaal voor niets is.

Toch valt er vooral veel wijsheid en vreugde uit dit boek te halen. Deze video legt dat beter uit dat wij dat ooit op papier kunnen doen:

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Ons goede voornemen voor 2018 is om elke week een Bijbelboek door te spitten. Check hier de artikelen over eerdere bijbelboeken.

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡