Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Martine en Filemon bespreken racisme in de muziekwereld: "We moeten blijven praten"

12 juni 2020 · Leestijd 3 min

Racisme staat door #blacklivesmatter wereldwijd op de kaart. Martine ten Klooster maakt de podcast Holy Hits en praat met Filemon Peroti (van het ADEM Project) over racisme. Martine wil beter begrijpen wat racisme is, hoe het voelt en hoe het werkt in de muziek. Filemon: "Boosheid mag er zijn, maar wat gaan we ermee doen?"

Filemon: "Racisme is niet iets waar ik veel over praat, soms niet eens met mijn beste vrienden. Ik denk ook dat daar gedeeltelijk de heftigheid vandaan komt waarmee het #blacklivesmatter gesprek nu wordt gevoerd. De verborgen pijn en ervaringen komen nu naar boven. De boosheid die je nu bij sommige mensen ziet, is er omdat ze er voor het eerst over praten." 

Hoe ziet racisme er in jouw leven uit?

Martine: "Op welke manier heb jij last van racisme waar ik als witte persoon hoogstwaarschijnlijk geen last van heb?"

Filemon: "Het is een aantal jaar geleden, maar soms als ik in de supermarkt loop, zie ik dat er bewaking achter me aan komt om in de gaten te houden of ik iets steel. En dat is niet één keer, dat is een aantal keer gebeurd en dan is het geen toeval meer. Ik heb zelf toen ik jonger was bij een winkel gewerkt waar tegen me werd gezegd dat ik extra moest letten op mensen met een getinte huidskleur.

Maar ook gewoon dat ik weet van vrienden dat ze er echt op moeten letten dat wanneer ze worden aangehouden door de politie, dat ze niet te heftig moeten praten. Dan kan de politie agressief reageren. En echt niet iedereen, maar het kan gebeuren dat een politieagent een lelijke discussie met je start of je arresteert. Het lijkt alsof je wordt afgerekend op de kleur die je hebt en de persoon die je bent." 

afbeelding

En hoe zit dit in de muziek?

"In Amerika wordt er echt heftig onderscheid gemaakt nog tussen zwarte christelijke artiesten en witte. Dat zie je bijvoorbeeld aan de verschillende hitlijsten die er zijn voor 'zwarte christelijke muziek' en 'witte christelijke muziek'. Er zijn daar ook echt wel echt artiesten die 'last hebben' van hun huidskleur. Toen de rapper Lecrae zich bijvoorbeeld uitsprak tegen het slavernijverleden, werden mensen ploteling boos en stopten ze met hem volgen en supporten." 

Het hele gesprek tussen Filemon en Martine horen? Luister de Holy Hits podcast hier in Google Podcast, Apple Podcast of via de Radio 2 website.

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡