Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Predikanten vragen kerken om dicht te blijven: “Laten we het goede voorbeeld geven aan de samenleving”

5 maart 2021 · Leestijd 3 min

In een opiniestuk van het Nederlands Dagblad schrijven predikanten Tjaard Barnard en Joost Röselaers over kerken die binnenkort weer open willen gaan. De schrijvers zijn het niet eens met de versoepelingen vanuit de PKN en doen een oproep aan deze kerken: “Doe het niet. Wees verstandig!”

Op 27 februari werd bekend gemaakt dat de Protestantse Kerk het goed vindt dat kerken weer dertig mensen binnenlaten als ze zich houden aan de corona regels. Dit betekent dat mensen moeten reserveren, afstand houden en niet mogen meezingen met de voorzanger(s). Volgens het bestuur van de Protestantse Kerk valt de coronacrisis iedereen zwaar en kunnen kerken weer open om elkaar én God te ontmoeten.

Een voorbeeld zijn

Predikanten Tjaard en Joost gaven een tegengeluid aan dit bericht in het Nederlands Dagblad. “Natuurlijk: de overheid biedt kleine openingen voor scholen en winkels, maar nergens lezen we dat het verstandig is om met dertig mensen bij elkaar te komen”, schrijven ze. “Waarom zou je als kerk willen horen bij de ‘voordringers’ in de samenleving die zichzelf belangrijker vinden dan anderen en daarom meer rechten hebben? Als wij gevraagd worden een mijl mee te lopen door verstandig te zijn, zullen we dan ook niet uit onszelf die andere mijl meegaan en zo het voorbeeld geven in de samenleving?”

We geloven dat God ook digitaal altijd en overal dichtbij is

Verassing

De keuze van de PKN kwam ook als een verassing voor het CIO: het Interkerkelijk contact in Overheidszaken, die verantwoordelijk is voor corona-advies voor alle kerken in Nederland. Zij roepen nog steeds iedereen op om diensten digitaal te houden. Het nieuwe advies vanuit de PKN en helemaal buiten het CIO omgegaan, wat het zo verassend maakt.

Oproep

De predikanten in het Nederlands DagbladZe eindigen hun betoog dan ook met een oproep voor alle kerken: “We komen heel graag samen. Maar nu zeggen wij: doe het niet. Wees verstandig! Pak je taak in de wereld en bedien je gelovigen digitaal. Ook dan kun je elkaar nabij zijn. Ook dan geloven we dat God altijd en overal dichtbij is.”

Ben je benieuwd geworden naar het hele artikel van het ND? Lees het hier.

Bron: Nederlands Dagblad

Wist je dat 1 op de 6 jongeren na corona wil wisselen van kerk? Dit kwam uit een onderzoek van de EO en het Nederlands Dagblad. Lees het hele onderzoek hier.

Geschreven door

Daniëlle

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡