Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Pjotr scoort met eindejaarsrap over Wilders en crompoucen

27 december 2023 · Leestijd 3 min

Lentekriebels, AI, slavernij-excuses, aardbevingen en oorlogen; Pjotr rapt heel 2023 bij elkaar in zijn nieuwe jaaroverzicht. Voor de vierde jaar op rij vat hij het hele kalenderjaar samen in een nummer. Het refrein wordt gezongen door de Syrische Hanin Al Kadamani. Het nummer heet: ‘Salam’, dat vrede betekent in het Arabisch: “Ik vat samen wat anderen alweer zijn vergeten.”

Wie houdt het nieuws voor jou bij?

“Dat doe ik helemaal zelf! Ik heb een vaste notitie in mijn telefoon die ik gedurende het jaar bijwerk. Telkens als er dan iets gebeurt in de wereld dat echt belangrijk is, dan schrijf ik dat op. Soms kan het zo zijn dat er situaties worden overschaduwd door grotere gebeurtenissen later in het jaar: dan ben ik blij dat ik die notities bijhoud. Denk bijvoorbeeld aan de aardbevingen in Turkije begin dit jaar. Sommigen waren dat allang weer vergeten, maar op deze manier krijgt het toch een plekje in het overzicht.”

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
Waarom kies je voor een Arabisch refrein?

“Ik maak elk jaar een jaaroverzicht. Dit jaar voelde was heftig met veel conflicten. Ik wilde iets speciaals doen en ik zet me altijd in voor verbinding. Ik wilde graag iets met de Arabische taal doen om die verbinding centraal te zetten. Sowieso houd ik van andere talen en culturen; ik hoop dat dit een inspiratie mag zijn.

De zangeres uit het nummer, Hanin Al Kadamani, is gevlucht uit Syrië. Ze is bekend geworden in Nederland na haar deelname aan The Voice of Holland en heeft een mooie, multiculturele achterban. NaBij het uitbrengen van ons dit nummer merken we dat het zowel in de Arabische als de Nederlandse hoek positief wordt ontvangen. Daar hebben wij al een stukje verbinding mogen brengen!”

Wat was je eigen hoogtepunt van dit jaar?

“Ik heb een aantal serieus mooie nummers mogen uitbrengen, maar de opbouw naar ‘Hete Vuren’ is echt een hoogtepunt geweest. We hebben het heel tactisch weten uit te brengen en ik ben echt blij met hoe het werd ontvangen bij de luisteraars. Daarnaast heb ik mijn allereerste solo-tour mogen aankondigen: in februari 2023 speel ik in vier mooie zalen voor de Paradijs Tour.” Voor Groningen en Zwolle zijn nog een wat kaartjes beschikbaar, klik op de knop hieronder om plekken te bemachtigen!

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
Paradijs Tour
Wat is jouw wens voor de wereld in 2024?

“Het liedje heet ‘Salam’, dat vrede betekent. We gaan als mensheid vreselijk de verkeerde richting op, omdat we zijn vergeten hoe het is om naar elkaar te luisteren. Veel woorden gaan het ene oor in en het andere oor weer uit. Ik hoop dat we opnieuw kunnen leren hoe het is om naar elkaar om te kijken, te luisteren en te verbinden. Laten we samen stoppen met verdeeldheid zaaien. Stoppen met zo onnodig veel oordelen. Dat probeer ik ook echt binnen mijn muziek te doen.”

BEAM Music🎧: De beste en nieuwste (christelijke) muziek!

Lees ook over:

BEAM Music🎧: De beste en nieuwste (christelijke) muziek!

Geschreven door

Jelte

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡