Ga naar submenu Ga naar zoekveld

BEAM bakt pizza’s met TikTok legende chef Erik: ‘Ik haal motivatie uit het geloof’

30 augustus 2023 · Leestijd 4 min

Hij is niet meer te missen in de Nederlandse TikTok- & YouTubewereld: Chef Erik. Samen met zijn zoon Jelle maakt hij video’s over alles rondom het onderwerp pizza en daar scoren ze miljoeeeenen views mee. Naast pizzabakker, YouTuber en vader is Erik ook een christen. De BEAM-redactie zocht chef Erik op om te praten over zijn geloof én natuurlijk om pizza te eten.

Hoe ben je begonnen met je pizza video’s?

“Ik ben eigenlijk begonnen door Jelle, mijn zoon. Die maakte al langer video’s en had een Amerikaanse YouTuber gezien die met een camera op zijn hoofd ijsjes maakte. Wij hebben al achttien jaar een pizzaoven in de achtertuin staan, dus wat hij met ijsjes kan, kunnen wij met pizza’s. Ik bond dus een camera op mijn hoofd om te filmen en zo zijn we begonnen. In het begin doe je eigenlijk maar wat, maar mensen vonden onze video’s al gelijk heel leuk. We hadden binnen drie maanden honderdduizend volgers. Toen dachten we wel: dit moeten we serieus gaan aanpakken.”

Hoe voelt het om een bekende TikTokker te zijn?

“Heel vreemd. Je bent je niet zo bewust van het feit dat er zoveel mensen naar je kijken. Laatst gingen we live en toen keken er veertigduizend mensen. Dat zijn momenten dat ik besef: wow, dit zijn heel veel mensen. Toen begon het herkennen op straat ook een beetje. Dat was best wel weird. Ik voel me ook helemaal geen bekende YouTuber, maar gewoon iemand die pizza’s bakt. Het is raar dat zoveel mensen me volgen, maar aan de andere kant ben ik nog steeds wie ik ben en is daaraan niks veranderd.”

Veel mensen die jouw video’s kijken weten niet dat je ook naar de kerk gaat.

“Dat is inderdaad niet iets dat we in de video’s benoemen, maar we proberen er wel rekening mee te houden wanneer we filmen. Dat betekent niet dat we evangelische filmpjes maken ofzo, maar wel dat we positief willen zijn in de content die we maken.

We hebben bijvoorbeeld wel eens een video gemaakt voor mijn verjaardag. Ik nodigde toen vijftig bekende YouTubers uit voor een pizza party, maar er kwam niemand. Toen hebben we met het gezin pizza gegeten. De boodschap van de video was dat het niet gaat om hoeveel bekende mensen er komen, maar dat je met mensen bent die echt om je geven. We koppelden hier een Bijbeltekst aan over God die niet naar de buitenkant kijkt, maar juist naar je hart. Dat zijn video’s die we tof vinden om te maken en waar we heel veel positieve reacties op krijgen. We hebben gemerkt dat mensen dan écht iets aan de video hebben. We willen dus in onze video’s wel vaker laten merken waar onze motivatie vandaan komt.”

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Waarom ga je naar de kerk?

“Ik ben met het geloof opgegroeid. Het is de basis van mijn leven waar ik motivatie en rust uit haal. Daar hoort voor mij ook bij dat ik naar de kerk ga, om daar met andere christenen te zijn en samen God te aanbidden en meer over hem te leren. Je hebt allemaal wel eens periodes dat je wat minder lekker in je geloof zit. Dan ben ik mijn geloof niet kwijt, maar ben ik er wel minder mee bezig. Op zulke momenten helpt de kerk mij heel erg en dat ik daar mensen om me heen heb die me bij de les houden.”

Soms kan de kerk toch ook best saai zijn?

“Ja, wat is saai? Dat bepaal je voor een groot deel zelf. Ik denk dat het deels te maken heeft met welke instelling je zelf naar de kerk toegaat. Misschien voelt het soms saai, maar blijf gewoon gaan. Toen ik jong was, ging ik elke zondag verplicht twee keer naar de kerk en gebeurde het ook wel eens dat ik niks van de preek begreep of het saai vond. Dan ging ik orgelpijpen tellen of de schrootjes op het plafond. Maar ik vond het nooit vervelend om te gaan. Het heeft me mijn geloofsbasis gegeven. Eigenlijk zijn het ook maar twee uurtjes in de week. Als je dat vergelijkt met de uren die je op je telefoon doorbrengt, is het relatief heel weinig. Het is dus geen vraag of wij zondagochtend met het gezin naar de kerk gaan. Dat is iets wat gewoon elke zondag gebeurt.

DENKSTOF #24: Waar is Jezus op je feed?

Lees ook over:

DENKSTOF #24: Waar is Jezus op je feed?

Geschreven door

Femke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡