Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Pieter-Jan Rodenburg spreekt in de BEAM Kerkdienst: “Geloven is als een marathon lopen: een kwestie van doorzetten”

4 maart 2021 · Leestijd 5 min

Pieter-Jan Rodenburg spreekt aankomende zondag voor het eerst in de BEAM Kerkdienst. Zijn preek staat in het teken van iets waar hij zelf wekelijks drie tot vier keer voor traint: de marathon lopen. Maar wat heeft dat met geloven te maken? Pieter-Jan legt dit alvast een beetje uit én stelt zichzelf aan jullie voor!

Talitha: Wie ben jij?

“Ik ben Pieter-Jan en ik heb samen met mijn vrouw twee dochters. Ik leef in een woongemeenschap, wat betekent dat we met dertien volwassenen en acht kinderen in één gebouw samenwonen. Daarbij hebben we gezamenlijk een mooie tuin, maar we hebben vooral ook elkaar en de liefde die daarbij hoort. Vanuit de woongemeenschap is sinds afgelopen jaar Taste! ontstaan. Dit is een beginnend kerkje in Delft, die ik coördineer en leid. De naam van de kerk komt voort uit de gedachte dat wij proeven en zien dat God goed is. Met onze kerk bereiken wij andere mensen dan de meeste kerken doen. Taste! is kleinschaliger en draait om het aangaan van relaties met elkaar, bijvoorbeeld door samen te eten. De kerk staat in een wijk waar veel mensen met verschillende culturele achtergronden wonen. Door in de buurt leuke dingen te organiseren, zoals een buurtbarbecue, zijn verschillende mensen uit de wijk betrokken geraakt bij de kerk.”

Mijn hardloopuurtjes zijn de momenten waarin ik rust vind en met God kan praten

“Binnen de kerk zijn alle taken gelijkwaardig verdeeld. Ik leid vaak een dienst, maar dat doen anderen ook. Aankomende zondag spreek ik voor het eerst bij de BEAM Kerkdienst. Het spreken ben ik dus wel gewend, maar dat het precies negen minuten moet duren vind ik best spannend. En dan moet ik ook nog in een camera kijken. Ik ben gewend voor een publiek te spelen, maar nu is dat wel anders.”

Frans: Wat heeft een marathon lopen met het geloof te maken?

“Geloven is net als het lopen van de marathon een kwestie van doorzetten. Iets doen waarvan je weet dat het goed is, zonder dat het altijd goed voelt. Al is het meestal ontzettend mooi om te doen. Zelf heb ik vaak geen zin om te lopen, maar toch weet ik dat het goed voor me is. Hoe vaker je het doet, hoe beter je erin wordt. Zo kan het soms ook werken bij het geloof. Geloof is aan de ene kant een cadeau van God, dat we kunnen aanvaarden. Maar aan de andere kant is het ook een kwestie van Jezus volgen. Dus je hardloopschoenen aandoen én doorzetten. Ik heb de afgelopen jaren geleerd dat ik veel verder kan lopen dan ik eigenlijk dacht. En zo werkt geloven soms ook een beetje. Soms sta je versteld van wat God met jou wil doen.”

Rinze: Heb jij zelf wel eens een marathon gelopen?

“Ik ben twee jaar geleden begonnen met hardlopen en ik train nu ongeveer vier keer per week. Tot nu toe heb ik zes halve marathons gelopen. In oktober ben ik van plan – als het door kan gaan – om de hele marathon te lopen. Twee jaar geleden dacht ik dat ik lopen heel saai zou vinden. Toch geeft het me nu veel rust en een kick om telkens wat verder te komen. Mijn hardloopuurtjes zijn de momenten waarin ik rust vind en met God kan praten. Het is grappig om te bedenken dat Jezus ook ontzettend ver heeft gelopen in Zijn leven. Hij is een paar keer heen en weer gegaan van het Noorden naar het Zuiden. Ik heb het even berekend en ik gok dat Hij ongeveer 500 tot 1000 kilometer heeft gelopen in de drie jaar dat Hij actief was.”

Nina: Als het moeilijk wordt, denk je dan aan God?

“Als ik het tijdens het hardlopen zwaar heb, is dat denk ik mijn eigen verantwoordelijkheid om daar verstandig mee om te gaan. Wel denk ik dat het in de rest van mijn leven zo werkt. Begin vorig jaar was er een heftig sterfgeval van een jonge vrouw in onze gemeenschap. Het was de eerste keer dat ik zoiets meemaakte en ik wist niet goed wat ik ermee moest. Ik kwam de avond na haar overlijden thuis en ik zat vol adrenaline. Toen ben ik gaan hardlopen. Mijn lichaam ging zich door de beweging ontspannen, maar ik kon op dat moment ook aan God vragen wat ik met mijn gevoelens moest doen. Het lukte mij om mijn gedachten over te dragen aan God. Hierdoor kon ik het verdriet beter loslaten.”  

Iris: Staat Jezus aan de zijlijn of rent hij mee?

“Allebei denk ik. In de dienst ga ik vertellen over een stuk uit Hebreeën dat gaat over het lopen van een wedstrijd. Hier wordt verteld dat we naar Jezus moeten kijken die de wedstrijd al voor ons uitgelopen heeft. Hij moedigt ons vanaf de finish aan. Vanaf de zijlijn staan gelovigen die ons aanmoedigen. Ik denk dat Jezus zich uiteindelijk in alle posities bevindt. Hij loopt voor ons uit, Hij moedigt ons aan én Hij loopt met ons mee.”

Benieuwd naar de preek van Pieter-Jan? Kijk dan aanstaande zondag 11:00 naar de BEAM Kerkdienst op NPO 2 en YouTube!

Geschreven door

Else Marie

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡