Paulo (18) viert Pasen op 5 mei: ‘Mensen reageren vaak verbaasd’
Hoera! We zijn vrij en Jezus is opgestaan 🙌 Ik hoor je al denken ‘huh, maar Pasen is toch allang geweest?’. Voor de meeste mensen wel, maar wist je dat er ook een groep christenen in Nederland is die vandaag Pasen viert? 😮 Een van deze mensen is Paulo (18). En hoe dat kan, lees je verder in dit artikel.
Ben jij heel erg in de war of is er iets anders aan de hand?
"Ik ben een koptische christen, ik ga naar de Koptische Orthodoxe Kerk in Utrecht. Kopten zijn de christelijke bevolkingsgroep uit Egypte. Het woord 'orthodox' komt van het Grieks en betekent 'rechtgelovig' en 'het ware geloof behoudend'. Het is dus de orthodoxe kerk uit Egypte. Daar kom ik zelf ook vandaan."
Hoe komt het dat jullie Pasen nu pas vieren?
“Heel lang geleden vierden alle christenen in de wereld tegelijkertijd Pasen. Maar in 1500 stelde de katholieke kerk de gregoriaanse kalender in, waardoor de datum van Pasen verschoof. De orthodoxe kerk bleef de oude juliaanse kalender gebruiken. Daardoor is dit verschil ontstaan.”
Een andere kalender, hoe zit dat nou? 🤔
Even terug in de tijd 🔙 In Het Eerste Concilie van Nicea in het jaar 325, dat was de eerste algemene kerkvergadering ter wereld, werd de datum van Pasen vastgelegd. Het werd de eerste zondag ná de volle maan ná de lente-equinox. Dat is het moment waarop de zon recht boven de evenaar staat en dag en nacht overal even lang zijn. Daarbij werd de juliaanse kalender gebruikt. Maar in het jaar 1500 stelde de katholieke kerk de gregoriaanse kalender in. Dit is nu de meest gebruikte kalender ter wereld. Dat is waarom Pasen bij kopten op een andere datum valt dan bij protestanten en katholieken.
(Fun fact: in 2010, 2011, 2014 en 2017 viel het orthodoxe en katholieke Paasfeest op dezelfde datum. Volgend jaar zal dit ook zo zijn. Alle orthodoxe kerken houden de juliaanse kalender aan, op de Armeens-Apostolische Kerk na.)
Wat doe jij dan als de rest van Nederland Pasen viert?
"Niks bijzonders eigenlijk, het is voor mij een normale dag. Ik zie natuurlijk wel dat heel veel andere mensen er een feest van maken, maar ik voel er niks bij. Ik vind ook niet dat ik twee keer Pasen zou moeten vieren. Voor mij is het echt een andere datum."
Wanneer de rest van Nederland Pasen viert, is het voor mij een normale dag.
Wat zeggen mensen dan, als jij als christen geen Pasen viert op het moment dat de rest dit wel doet?
"Mensen reageren vaak erg verbaasd wanneer ik vertel dat ik Pasen op een andere datum vier. Vooral dit jaar, omdat het zo ver uit elkaar ligt. Ze weten vaak niet hoe dat zit en ik vind het soms moeilijk om uit te leggen. Ik snap ook echt wel dat het voor een buitenstaander lastig is om te begrijpen."
Wij vieren de opstanding van Jezus tot diep in de nacht met gebed en gezang.
Hoe ziet Pasen eruit voor jou?
"Na Palmzondag, vorige week dus, begon de Lijdensweek, net als bij jullie. Wij noemen die ook wel de Heilige Week. Naast het vasten, waar we in maart al mee begonnen waren, heb ik deze week nóg meer stilgestaan bij de laatste dagen van Jezus op aarde. Dit deed ik door geen social media te gebruiken, geen muziek te luisteren en doordeweeks meerdere keren naar de kerk te gaan.
Op zaterdagavond is de laatste liturgie, dat is hoe wij de kerkdienst noemen. Dan vieren we de opstanding van Jezus tot diep in de nacht met gebed en gezang. Na afloop gaan we met zijn allen wat eten om samen het vasten te verbreken. Daarna ga ik naar huis, want de volgende dag is Paaszondag. Die ziet er hetzelfde uit als bij de meeste mensen die Pasen vieren: we brengen tijd door met familie en vrienden en eten samen."
Zijn er ook verschillen?
"Dingen als paaseieren en een paashaas kennen we niet. Ook eieren zoeken doen wij nooit. Bij ons ligt de focus naar mijn idee net wat meer op de opstanding van Jezus. Het gaat er niet om dat we samenkomen om met elkaar te zijn, maar dat we samenkomen om stil te staan bij Jezus.
Wat ook een zichtbaar verschil is, is het paasontbijt. Omdat de liturgie bij ons tot in de nacht duurt, hebben wij dat helemaal niet. We blijven na afloop nog in de kerk en dat is vaak tot laat. Dus de ochtend maken we niet echt mee."
Op 5 mei viert de rest van Nederland de vrijheid terwijl het voor jou Pasen is. Voel je daar iets bij?
"Ik heb ontzettend veel respect voor Bevrijdingsdag en ik vind het goed en belangrijk dat deze dag er is. Maar het herdenken van de opstanding van Jezus Christus is veel belangrijker voor mij. Het maakt mij daarom niet uit op welke andere feestdag Pasen zou vallen, want op iedere dag zou het voor het voor mij precies hetzelfde betekenen. Ik ga me honderd procent focussen op de opstanding, want die is het allerbelangrijkst voor mij."
Over de kopten
Er zijn ongeveer 30 miljoen kopten in de wereld. De meesten van hen wonen in Afrika en het Midden-Oosten. In Nederland zijn er op dit moment ongeveer tienduizend koptische christenen en elf koptisch orthodoxe kerken. Kopten geloven dat in Christus twee naturen, dus zijn goddelijke en menselijke natuur, zijn samengegaan in één natuur. Ook gebruiken zij de zeven sacramenten, net als in de katholieke kerk en de andere orthodoxe kerken. Dit zijn gebruiken waarmee ‘God tot de mens komt’. (De zeven sacramenten zijn de doop, het vormsel, de Heilige Communie of eucharistie, de biecht, de ziekenzalving, de priesterwijding en het huwelijk.)
Wil je meer weten over de koptische kerk en wat kopten geloven? Onze collega's van eo.nl schreven in 2019 dit artikel:
Lees ook over: