Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ouassima werd exposed in een groep met 43.000 mensen. “Ik werd 30 keer per dag gebeld”

12 augustus 2020 · Leestijd 3 min

Het komt helaas steeds vaker voor: exposing via social media. Naaktfoto’s, telefoonnummers en woonadressen van vrouwen worden gedeeld in grote chatgroepen. Ze worden daarna lastiggevallen, uitgescholden voor hoer of slet, bedreigd of gechanteerd. Ouassima (26) overkwam dit ook en Joram sprak met haar over exposing op social media. “Wildvreemde mensen belden mij op en scholden me uit.”

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Hoe werkt exposing?

“Exposen kan op allerlei manieren, maar het komt de laatste tijd vaak voor op Telegram. Dit is een chatapp die erg lijkt op Whatsapp, maar veel anoniemer is. Gebruikers zijn heel moeilijk te achterhalen, omdat je bijna geen contactgegevens hoeft achter te laten. Via Telegram worden naaktfoto’s, selfies, telefoonnummers of persoonlijke gegevens gedeeld in grote chatgroepen. Vrouwen worden daar exposed, wat ontmaskerd betekent,” vertelt Ouassima.

Wie zitten er in de chatgroepen?

“Ik heb zelf in zo’n groep gekeken en het zijn voornamelijk mannen. Het is onvoorstelbaar wat er in deze groepen wordt gedeeld. Zelfs foto’s van minderjarige meisjes! Ik ben zelf ook slachtoffer van exposing. Er werd een selfie van mijn Instagram-pagina gehaald en samen met mijn persoonlijke gegevens gedeeld in een groep met 43.000 mensen. Op een gegeven moment werd ik 30 keer op een dag gebeld. Sommigen wilden mij helpen en anderen scholden mij verrot.”

Duizenden euro’s betalen of je moeder krijgt je naaktfoto’s te zien

Waarom wordt dit gedaan?

“Ik denk dat het vooral is bedoeld om vrouwen te intimideren of te chanteren. Ik sprak laatst een meisje dat vertelde over het uitlekken van haar naaktfoto’s. Die werden via Telegram gedeeld en er werd gezegd dat ze duidenden euro’s moest betalen, anders werden de foto’s naar haar moeder gestuurd. Zoiets doet wat met je mentale gezondheid en zeker minderjarige meiden kunnen dit vaak moeilijk verwerken.”

Wat moet er gebeuren om exposing te stoppen?

“Veel, maar het lastige aan Telegram, waar exposing vaak voorkomt, is de anonimiteit. Het is voor de politie erg lastig om te achterhalen wie de foto’s heeft verspreid. Ik heb toch aangifte gedaan tegen exposing en ik moedig andere slachtoffers aan om dit ook te doen. Hopelijk kunnen wij er dan voor zorgen dat exposing strafbaar wordt.”

Ouassima is een Facebookgroep gestart voor slachtoffers van exposing en gaat binnenkort kijken hoe ze slachtoffers kan helpen.

Isabel stuurde maandenlang naakte selfies naar een klasgenoot, totdat hij het aan iedereen vertelde. “Ik kon wel door de grond zakken.” Lees haar verhaal hier!

Beeld: ANP

 

Geschreven door

Christiaan

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡