Navigatie overslaan

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

NPO 3
Uitgelichte afbeelding

Nikki: “De maatschappij brainwasht je om het ver te schoppen in je leven”

12 maart 2020 · 13:06

Update: 15 november 2024 · 18:12

Na een wisseling van school, kreeg Nikki (22) last van toenemende stress, hartkloppingen en migraineaanvallen. “Omdat mijn vrienden dat niet aan mij konden zien, vonden ze het apart dat ik dan naar huis ging, terwijl ik echt moe was.” Nikki merkte dat er over haar geroddeld werd en kreeg te horen dat ze anderen zou hebben laten zitten. Al die druk werd haar te veel en ze kreeg een burn-out.

“Ondanks dat ik me niet goed voelde, dacht ik dat het wel over zou gaan. Ik ben erg perfectionistisch en ging zo hard door met studeren, dat ik de signalen van een burn-out helemaal niet doorhad. De stress hield me gefocust en alert, maar uiteindelijk was het te veel en was ik mentaal doodmoe.”

Ik werd thuis niet geholpen.

In haar familie speelde ook van alles. Haar moeder - die zelf ook een burn-out heeft gehad - bleek ineens nog een zus te hebben. Daarnaast overleed haar opa en had Nikki na lange tijd weer contact met haar vader. Verder had haar toenmalige vriendin ook last van psychische problemen en lag er door dit alles een flinke last op haar schouders.

“Mijn moeder was herstellende van een burn-out en had ook nog eens last van een depressie. Zij kon door haar eigen klachten niet goed reageren op mijn situatie, ondanks dat ze wel zag hoe het met mij ging. Mijn vader praatte eigenlijk nooit over gevoelens, dus bij hem kon ik ook niet terecht.”

Benieuwd hoe Nikki uiteindelijk uit deze moeilijke periode is gekomen? Lees haar hele verhaal hier!

Op de website van MIND Young en 3FM staan meer artikelen en interviews van de #openup-week.

"Als anderen open zijn, maakt dat de schaamte kleiner. Ik voel me minder alleen en meer gesterkt om ook open te zijn." - Jongere die meedoet aan de #openup-week

Meest gelezen

Lees ook