Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lemuël blikt terug: “Ik zou anderen aanraden om ook hun verhaal te delen tijdens de #openup-week”

12 maart 2020 · Leestijd 4 min

Vorig jaar vertelde Lemuël (20) zijn aangrijpende verhaal tijdens de #openup-week. Hij werd tien jaar lang fysiek en mentaal mishandeld. Hierdoor kreeg hij te maken met PTSS (posttraumatisch stressstoornis) en voelde hij zich vaak onveilig. “Bij de bushalte kijk ik continu om mee heen en moet ik me honderd procent veilig voelen.” We spraken opnieuw met hem, om te kijken hoe het met hem is en wat de gevolgen waren van zijn openup-artikel.

Lees hier het artikel van vorig jaar!

 

Hoe gaat het nu met je?

“Goed! Ik voel mij de laatste tijd prima en heb alleen wat problemen die veel studenten hebben op mijn leeftijd. Op school probeer ik altijd mijn best te doen, maar soms moet je wat tegenslagen verwerken en maak je foute keuzes. Het gaat eigenlijk met pieken en dalen, iets wat ik ook merk in mijn relatie met God. Soms zit het even tegen of maak ik weinig tijd voor Hem vrij. Ik probeer te leven met de Heilige Geest, maar ik zou er eigenlijk wat meer tijd in willen steken. Aan de andere kant vertrouw ik erop dat mijn relatie met God nooit weggaat en dat geef mij hoop in deze onrustige studententijd.”

afbeelding

Hoe was het om je verhaal te delen via BEAM?

“Fijn en eigenlijk helemaal niet zo lastig. Veel mensen denken dat het moeilijk is om zo’n verhaal te vertellen, maar ik ben altijd al heel erg open geweest over mijn situatie. Toen ik zag dat BEAM mensen zocht voor de #openup-week, heb ik daar op gereageerd. Ik vind het belangrijk dat je open bent in dit soort dingen. Als je wordt mishandeld, praat er dan over en laat anderen weten hoe het met je gaat. Ik heb mijn verhaal vooral gedeeld om anderen te bemoedigen om dit ook te doen.”

Heb je veel reacties gekregen op je artikel?

“Ja, ik heb best veel positieve en bemoedigende reacties gekregen, bijvoorbeeld in mijn kerk. Ik kreeg daar veel vragen, over hoe ik met mijn situatie om ging en hoe het nu met mij gaat. Via sociale media kreeg ik berichtjes van mensen die ik helemaal niet kende. Een meisje stuurde mij bijvoorbeeld een berichtje via Instagram, met het verhaal dat zij in een soortgelijke situatie zit. Ze heeft het erg moeilijk thuis, maar durft het niet tegen iemand te vertellen. Daarom vond ik het heel bijzonder dat ze dit wel aan mij vertelde. Ik vond het lastig om haar te helpen, want ik ben natuurlijk geen expert. Ik heb haar meegegeven dat ze bij God haar verhaal kwijt kan. Op Hem kun je bouwen en Hij zal er altijd voor je zijn, zelfs in deze moeilijke tijd.”

Vertrouw op Hem en zijn liefde zal door je leven stromen.

Wat vind je van de #openup-week?

“Super tof dat dit wordt georganiseerd! Het is fijn om een beeld te krijgen, hoe andere mensen omgaan met moeilijke situaties. Door al deze verhalen te delen creëer je een grote opening voor jongeren die dit misschien nog niet durven te vertellen. Hoe meer mensen, hulpverleners, familieleden en vrienden het weten, des te meer ze er voor jou kunnen zijn. Als je samen met hen kan bidden tot God om een situatie te laten stoppen, kan dat zo veel kracht en energie geven. Hij kan je situatie veranderen; vertrouw op Hem en je zult zien dat zijn liefde door je leven gaat stromen.”

Tijdens de #openup-week willen we jongeren stimuleren om open te zijn over hun psychische klachten en op tijd hulp te zoeken, om te voorkomen dat die klachten erger worden. Samen met onder andere 3FM, Club Hub, 3voor12 en FunX delen we deze week verhalen van jongeren die praten over hun psychische problemen. Op de website van MIND Young en 3FM staan meer artikelen en interviews van de #openup-week.

Geschreven door

Christiaan

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡