Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Op mijn 14e was ik voor het laatst single'

1 december 2017 · Leestijd 6 min

Afspreken op MSN, flirten op Hyves en Twitter en nog lang niet iedereen had WhatsApp. Zo zag de wereld eruit toen Nienke (19) en Anne (19) verkering kregen. Ze waren 14 en zijn sindsdien nooit meer single geweest: “Ik zou niet meer weten hoe het is om single te zijn. Het eerste wat ik in de ochtend doe is Nienke appen, en dat is ook het laatste wat ik in de avond doe.”

Nienke zit naast mij wanneer we proberen via Skype Anne te bellen. Een berichtje van Anne komt binnen: ‘Ik ben wel misselijk’, Nienke schudt lachend haar hoofd: “Hij is gewoon brak, en hij stelt zich aan.” Het is duidelijk dat ze elkaar door en door kennen. Dan gaat Skype over en neemt Anne op met opgewekte begroeting.

Waar en wanneer hebben jullie elkaar ontmoet?

Nienke: “In klas twee kwamen we bij elkaar in de groep en het was toen heel normaal om iedereen gelijk op Hyves, MSN en Twitter toe te voegen. Het klikte online gelijk en we hadden daar uren gesprekken.”
Anne: “Soms waren we om vijf uur ‘s nachts nog met elkaar aan het praten.”
Nienke: “Ja, dat klopt, we vertelden elkaar bijna ons hele levensverhaal. We hadden ook veel overeenkomsten. We hadden beide oudere broers die al getrouwd waren en kinderen hadden. Dan kwamen er vragen van: hoeveel neefjes en nichtjes heb jij dan? Dat soort dingen.”
Anne: “Maar de vonk sloeg pas echt over tijdens de sportdag die door onze school was georganiseerd. We zaten bij elkaar in het groepje en we konden het supergoed met elkaar vinden. Je bent daar natuurlijk met andere kinderen, maar ook als we even alleen waren hadden we genoeg om over te praten.”
Nienke: “Een week later hadden we een bioscoopdate. We waren allebei best verlegen en soms viel het stil tijdens gesprekken. Op MSN is het zo makkelijk om te praten en durf je alles te zeggen, maar dat is in het echt toch wel een beetje anders. We vonden elkaar gewoon zo leuk en we wilden een goede indruk achterlaten, maar door de druk die erop lag werd het allemaal superongemakkelijk. Echt totaal het tegenovergestelde dan de sportdag. We waren ook nog eens een uur te vroeg. Uiteindelijk werd het wel echt supergezellig en zijn we daarna nog naar de McDonalds geweest. Een week later hadden we verkering.”

Wat vonden jullie ouders ervan?

Anne: “Ze namen ons eigenlijk gelijk wel serieus. Mijn oudere broers hadden ook op jonge leeftijd al serieuze relaties en zijn vaak ook getrouwd met die persoon.”
Nienke: “Dat was bij mij hetzelfde, maar ik weet nog wel dat ik zijn familie voor het eerst ontmoette. Het was de verjaardag van een nichtje van Anne en ik was echt stikzenuwachtig. Als je 14 bent, ben je nog echt kind en zij zijn volwassen. Waar ga je het dan over hebben?”
Anne: “Ja, maar nu zijn het net een soort tweede paar ouders gelukkig.”

Het eerste wat ik doe als ik wakker word is Nienke appen

Hadden jullie gelijk het gevoel dat jullie heel lang bij elkaar zouden blijven?

Anne: “Nee, of althans, ik dacht daar niet zo over na. Op dat moment vind je een relatie hebben super spannend en leuk.”
Nienke: “Na een jaar denk je wel: ‘wow, we zijn nu al een jaar bij elkaar’, maar pas na twee jaar dacht ik: ‘dit kan misschien wel voor altijd zijn’.”
Anne: “Ja, maar op een gegeven moment maak je samen ook dingen mee. Vooral de minder fijne dingen, zoals wanneer een opa overlijdt, dan heb je echt wat aan elkaar.”
Nienke: “In het begin was ik ook wel bang dat hij het uit zou maken, hoewel dat helemaal geen rationele angst was. Dat leek me verschrikkelijk. Dat de hele klas dat zou horen en mij dan zou uitlachen, ik ben dan natuurlijk de verliezer omdat hij het had uitgemaakt.”

Zouden jullie het single-leven nog aankunnen?

Nienke: “Haha, nee, dat denk ik niet. De laatste keer dat ik single was, zag de wereld er ook nog heel anders uit. Twitter was nog helemaal in en je tweette alleen maar random dingen. ‘Ik ga pizza eten’, bijvoorbeeld, en als je wilde flirten dan reageerde je met: ‘lekker! Wat voor pizza heb je?’ Anne had nog niet eens WhatsApp, dat is nu ondenkbaar. Ik kan mij ook eigenlijk geen leven voorstellen zonder Anne.”
Anne: “Nee, het eerste wat ik doe als ik wakker word is Nienke appen. De hele dag zijn we daar mee bezig en taggen we elkaar op Facebook. Als ik ga slapen is Nienke de laatste die ik app.”
Nienke: “Ik ben weleens benieuwd hoe de tijdlijn eruit ziet van mensen die ons beide op Facebook hebben. Zien zij alleen maar posts waar wij elkaar in hebben getagd?”

Waarom zijn jullie nog bij elkaar?

Anne: “Wat ik al zei, we hebben zoveel met elkaar beleeft. Natuurlijk hebben we wel periodes gehad dat het niet zo lekker tussen ons ging maar uiteindelijk is dat altijd goed gekomen.”
Nienke: “Geen relatie is perfect inderdaad. Ik denk wel dat veel leeftijdsgenoten niet op zoek zijn naar ‘de ware’ maar meer naar iemand om even bij te zijn. Dat is wel een verschil. Op dit moment hebben wij geen instelling van ‘wij zien wel hoe het komt’.”
Anne: “Nee, we zijn echt wel bezig met de toekomst met elkaar.”

Jullie wonen best wel ver uit elkaar, denk je dat je vaker eenzaam bent dan singles, omdat je weet wat je mist?

Nienke: “We wonen best ver uit elkaar. Ik heb wel momenten dat ik denk: ‘was Anne hier maar’, maar ik kan mij ook heel goed voorstellen dat singles ook weleens denken: ‘was er maar iemand waarmee ik nu kan knuffelen en tegen kan praten.”

Heee, wist je dat we de meest kreezie kiekjes en filmpjes delen op ons Insta-account EOBEAM. Niet? Ga ons dan vliegensvlug volgen. Alsjeblieft dankjewel. 

Geschreven door

Melissa

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡