Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Op je zeventiende een eigen bedrijf: 'Als je drijfveer geld is, houd je het niet lang vol'

14 februari 2022 · Leestijd 4 min

Ondernemen: het klinkt misschien als iets wat je ouders doen, maar tegenwoordig zijn het juist de jongeren die de markt opstormen. We spraken vier van hen over hun eigen bedrijf én hoe jij ze misschien wel achternagaat.

Toen Noortje (17) zag hoe er in het bloembollenbedrijf van haar vader veel werd weggegooid, zag ze kans voor een eigen onderneming. Nu runt ze My Bulbs. 

“Ik ben in de bollenstreek opgegroeid, waar mijn vader een groot bloembollenbedrijf heeft. Het was dus bijna vanzelfsprekend dat ik er ook iets mee ging doen. Toen corona uitbrak en ik zeeën van tijd overhield, zag ik mijn kans schoon. Ik besloot alle restbollen bij elkaar in een doos te stoppen en ze aan de deuren en via Marktplaats te verkopen. Inmiddels heb ik een goedlopende webshop. Mijn grootste succes was een drive in. Mensen konden online hun bestelling doorgeven, vervolgens langsrijden met de auto, waar ik de bollen in hun kofferbak mikte. Van dat geld heb ik een brommer van duizend euro gekocht. Natuurlijk gaat zo’n eigen onderneming niet altijd soepel, bijvoorbeeld als de oogst mislukt. Eigen baas zijn is leuk, maar je moet jezelf wel een schop onder de kont kunnen geven. Gelukkig ben ik slecht in stilzitten. Ik vind bloembollen simpelweg prachtig: ze zijn zo mooi gemaakt. Dat wil ik meegeven aan mijn klanten.” 

virgil en aaron

Virgil en Aron begonnen samen een online bedrijf in slaapkamerspullen, inmiddels helpen ze ook andere jongeren met ondernemen.  

Aron: “Ik deed een lerarenopleiding, maar wilde daarnaast graag iets voor mezelf doen. Ik ging op onderzoek uit en ontdekte dat je online makkelijk een winkel kan beginnen, bijvoorbeeld bij Bol.com. Ik stelde het idee aan Virgil voor, die ik al tien jaar ken, en hij was meteen enthousiast. Vanaf daar ging het snel en inmiddels loopt ons bedrijf heel goed.” Virgil: “In het begin waren we wel bang of vriendschap en zaken samen konden gaan, maar Aron en ik zijn een goed team. We hebben nooit ruzie. Al snel merkten we dat vrienden naar ons toe kwamen met de vraag hoe we dit gedaan hadden. Dat bracht ons op het idee om een bedrijf te beginnen waarmee we jongeren coachen in ondernemen: ‘Skillhook’.”  
Aron: “We proberen jongeren te vertellen dat geld niet de drijfveer moet zijn. Geld verdienen is leuk, maar als dat je doel is, houd je het nooit vol.”  
Virgil: “En ook belangrijk: begin gewoon. Ga niet wekenlang nadenken of je idee wel goed is. Neem risico’s, dat hoort bij ondernemen.”  
Aron: “Maar word daar niet onzeker van, iedereen kan dit. Je hoeft niet eens een opleiding te doen.”  
Virgil: “Precies, ook als mensen om je heen zeggen dat je het niet kan. Wij hebben in de begintijd ook veel negatieve reacties uit onze omgeving gehad, maar we negeerden dat, en kijk waar we nu zijn!”  

planner 3

Jiska en haar vriend Sam (allebei 18) verkopen met hun bedrijf Jis-TheLabel stationairy-producten. Hun doel? Jongeren helpen om creatiever en productiever te zijn. 

“Het begon met mijn YouTube-kanaal. Daar postte ik video’s waarin ik mijn bullet journal – een soort notitieboekje met stippeltjespapier – opmaakte. Dit sloeg best wel aan, waardoor ik bedacht: misschien kan ik wel mijn eigen journal uitbrengen! Ik merkte dat mijn volgers behoefte hadden aan tips om productiever en creatiever te leven. Het is mijn doel met Jis-TheLabel om hen daarbij te helpen. Mijn vriend Sam was degene die me uitdaagde om daadwerkelijk drukkerijen te bellen. Helaas hadden we flink wat tegenslagen met onze zakelijke rekening en een aantal misdrukken. We waren enorm bang om allebei de vijfhonderd euro te verliezen waar we onze rekening voor hadden geplunderd. Gelukkig hebben we doorgezet en worden onze producten nu goed ontvangen. Het hebben van een eigen bedrijf is wel intensief, helemaal omdat ik daarnaast studeer. Maar ik zou niets anders willen. Ik ben blij dat ik voor mijn eigen geluk kan werken en dat ik uit mijn comfortzone ben gestapt. Ik kan het iedereen aanraden!”  

BEELD Noortje: Wilma Kromhout

‘Ik minachtte mezelf omdat ik arm was’

Lees ook over:

‘Ik minachtte mezelf omdat ik arm was’

Geschreven door

Marlieke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡