Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ook Lydia (17) deed dit jaar geen eindexamen: “Ik had graag docenten voor schut gezet”

11 december 2020 · Leestijd 4 min

Het afgelopen jaar werden er op de middelbare scholen geen eindexamens afgenomen als gevolg van corona. Best jammer als je het Lydia vraagt. Want hoewel ze het niet heel erg vond dat de examens niet doorgingen, liep ze de leuke dingen ook mis.

“Mijn hele schooltijd had ik uitgekeken naar het laatste jaar. Eindelijk zat ik in havo 5 en was mijn eindexamenjaar aangebroken. Totdat corona om de hoek kwam kijken en het ineens onzeker was of de eindexamens en alles er omheen wel door zouden gaan. Eerst had ik nog wel hoop dat het redelijk normaal zou verlopen, maar daar kwam door een persconferentie snel verandering in.”

Geen eindexamen

“Mark Rutte vertelde dat de eindexamens definitief niet door gingen. Dat voelde zo raar! Ik had heel erg uitgekeken naar de gebeurtenissen in de periode voor én na de examens. De laatste schooldag ging bijvoorbeeld niet door. Samen met de klas kon ik dus niet meer de leraren voor schut zetten of andere klassen lastigvallen door ze bijvoorbeeld met water nat te spuiten. Ook stonden er leuke examenfeestjes op de planning en had ik plannen gemaakt om met een vriendin een weekje weg te gaan na onze examens. Maar geen van deze ideeën is doorgegaan door corona. Ik baalde daar zo enorm van.”

Het enige positieve was dat ik daadwerkelijk geen examens hoefde te maken

“Het enige positieve aan het feit dat de eindexamens niet doorgingen, was dat ik daadwerkelijk geen eindexamen hoefde te doen. Ik stond er op zich wel prima voor, maar ik had echt nog wel even mijn best moeten doen om de examens te halen. Als ze gewoon waren doorgegaan, was het denk ik nog wel even spannend geweest of ik überhaupt wel was geslaagd. Nu had ik alleen nog een laatste week van toetsen en kon ik via een formulier uitrekenen dat ik was geslaagd. Er was dus nauwelijks stress of ik het wel zou halen.”

Alles anders

“Het heeft denk ik wel tot het begin van mijn hbo-opleiding geduurd, voordat ik er echt vrede mee had dat al die dingen in mijn examenjaar niet doorgingen. Al gaan er tijdens mijn opleiding ook weleens dingen niet door vanwege corona: ik studeer namelijk fysiotherapie en dan is het belangrijk om met zoveel mogelijk verschillende mensen te oefenen. Op die manier zie je een geleerde oefening voor elk lichaam anders is. Normaal gesproken rouleer je dan in de klas, zodat je telkens op een ander persoon kan oefenen. Met corona kan dat nu niet en zit ik in een vast groepje van drie mensen. Naast het feit dat het een beetje onhandig is voor hetgeen ik moet leren, is het ook gewoon jammer dat ik mijn klas veel minder goed leer kennen.”

Unieke ervaring

“Als ik te lang nadenk over alles wat ik door corona niet heb kunnen doen, raakt me dat soms best wel. Ik heb door corona namelijk een hoop herinneringen voor later gemist. Mijn zussen en broer hebben die laatste schooldag bijvoorbeeld wel gehad en daar hoor ik dan weleens hun leuke verhalen over. Daar kan ik dan niet over meepraten. Dat vind ik wel echt jammer, want ik had graag diezelfde ervaring gehad als hen.”

“Toch ben ik dankbaar voor hoe het is gelopen. Ja, ik heb geen eindexamen kunnen doen en de dingen die daarbij komen kijken. Maar ook dát is een uniek verhaal en een bijzondere herinnering voor later, als je er zo over nadenkt.”

Maaike (15) had waarschijnlijk corona en zat afgezonderd op haar kamer te het wachten op de uitslag. Lees haar verhaal hier!

Geschreven door

Engeline

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡