Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Onze taal verbindt ons'

21 april 2016 · Leestijd 3 min

De 18-jarige Friezin Jildou (inclusief een echt Friese naam) is trots op haar Friesland. De uitgestrekte weilanden, de leuke mensen en natuurlijk de Friese taal. Want dát is wat hen verbindt.

Wat is er zo speciaal aan Friesland?

“Het is hier heerlijk rustig, elk dorp wordt omringd door schijnbaar oneindige weilanden. Vroeger hield ik er van om er te spelen of doorheen te fietsen, nu om er naar te kijken. Het brengt mij steeds weer inspiratie om te schrijven. Die eindeloze grassprieten geven mij een gevoel van vrijheid.” Spreek je Fries?
“Ja, natuurlijk! Mijn vader is een echte Fries, mijn moeder verhuisde op haar zesde vanuit Brabant naar Friesland. Met de familie van mijn moeder praten we meestal Nederlands, maar met de rest vooral Fries. Bij ons thuis praten we van alles door elkaar heen. Als ik een woord in het Fries niet weet, gooi ik er gewoon een Nederlands woord doorheen. Of we schakelen ineens over van Fries naar Nederlands. Schrijven gaat mij minder goed af, op de middelbare school heb ik een jaar Fries gehad, maar dat vond ik echt te moeilijk. Als ik schrijf, schrijf ik het fonetisch en snapt iedereen het wel.” Je schrijft zelfs liedjes in het Fries.
“Haha, dat is wel een poos geleden hoor! Met een vriendin heb ik ooit meegedaan aan een wedstrijd van Omroep Friesland voor een zomerliedje en samen met diezelfde vriendin heb ik een liedje geschreven over iemand die gaat overlijden. Op dit moment ben ik singer-songwriter van Nederlandse christelijke muziek en ben ik bezig aan mijn debuut-cd.” Friezen zijn stug, eigenaardig, op zichzelf en saai, aldus de vooroordelen. Kloppen die?
“Dat horen we inderdaad heel veel, maar ik denk dat er niks van klopt. De plek waar je opgroeit heeft niet zo veel te maken met wie je bent. Ik ken wel stugge Friezen, maar net zo goed een hoop spontane provinciegenoten.” Wie is je favoriete Friese volksheld? Epke Zonderland, Sven Kramer, of toch Hielke en Sietse Klinkhamer?
“Ik ben fan van Twarres, een singer-songwriter trio die muziek schrijven waar ik van houd. Ze hebben ooit meegedaan aan een Friese muziekwedstrijd en zijn best ver gekomen. Maar ik ben ook fan van de jongens van De Kameleon hoor!” Blijf je altijd in Friesland wonen?
“Ik denk het niet, het ligt toch in een uithoek. Bijna voor elk ding, moet je een stuk rijden. Als singer- songwriter moet ik toch wat meer in het midden van Nederland zijn. Ik vind het niet perse jammer, elke plek heeft zijn eigen mooie dingen. Maar mocht ik ooit kinderen krijgen, denk ik wel dat ze een beetje van de Friese taal meekrijgen.” Meer lezen over jongeren die trots zijn op hun roots? Check alle interviews hier. Tekst: Jacqueline Mulckhuijse

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡