Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Voor alle ouders: zó moet je online communiceren!

22 juni 2021 · Leestijd 3 min

(stuur dit artikel naar je ouders) Aan alle vaders, moeders en verzorgers. Via Instagram (@eobeam) hebben we gevraagd wat wij – de jeugd – jullie écht bij moeten brengen op het gebied van online communicatie. Het is natuurlijk hartstikke leuk dat jullie een smartphone hebben, maar dat betekent nog niet dat jullie weten hoe je zo’n ding moet gebruiken. Hier wat tips!

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

1. ‘Ok’

‘Ok’, bij dezen: misschien dat het in 2001 nog handig was om ‘ok’ te typen in plaats van ‘oké’ (scheelde toch een letter in een sms), maar anno 2021 mag je hier best mee stoppen. Het kost geen geld of energie om een extra ‘e’ achter ‘ok’ te typen. En het komt een stuk vriendelijker over. ‘Okken’ doe je maar lekker tegen grijsharige leeftijdgenoten, oké?

 

2. Videobellen

afbeelding

Mocht je ooit met een van ons gaan videobellen, onthoud dan dit: videobellen is níét hetzelfde als bellen. Als we zouden bellen, zouden we niet op het camera-icoontje hebben geklikt. Videobellen betekent dat we je kunnen zien. Dat we jou in je ogen willen kijken. Face to (full, geen halve) face. Dat is gezelliger dan alleen stemmen horen. *TRING*

3. Typen

afbeelding

God heeft ons twee duimen gegeven. Die duimen zijn snellere typinstrumenten dan de wijsvingers. Probeer het eens, er gaat een wereld voor je open. ‘Ok’ typen duurt plots twee seconden in plaats van twee uur. Je houdt tijd over om met ons te videobellen.

4. Groetjes

afbeelding

Je telefoonnummer is persoonlijk. We hebben dat al opgeslagen in onze telefoon. Als je ons een berichtje stuurt, zien we dus al dat jij dat bent. Dat staat er namelijk boven. Dus je hoeft het niet ook nog eronder te zetten. Groetjes zijn natuurlijk lief, maar bewaar die maar voor in het echt (want typen duurt al zo lang met één vinger).

5. Bellen

afbeelding

Een smartphone is perfect gemaakt om (onder andere) te bellen; het is geen blikje met een touwtje. Zelfs fluisterend kunnen we je goed verstaan. Dankjewel, namens alle jonge oren van Nederland.

6. Afkortingen

afbeelding

Lawa, ftw, fyi. Nee, we zijn niet gaan brabbelen en zijn niet slechter in spelling geworden. Idk, we willen gewoon tijd besparen met kortere woorden. Is handig, jwz. Googel de afko’s maar! Xoxo, brb.

7. Puntjes...

afbeelding

We willen hier even duidelijk een punt maken: één punt dus en niet meerdere. Want..…dit…leest…toch.heel..…irritant???! 1400 voor Christus gebruikten ze de spatie al, dus waarom kunnen jullie het niet, haha? G.r.a.a.g.!!!

8. Emoji's

afbeelding

Als je wilt zeggen dat het eten klaarstaat, hoeven niet alle etenswaren uit het emoji-archief gebruikt te worden, anders is het eten alweer koud (respect dat je zelfs emoji’s weet te vinden, die wij nog nooit gezien hebben).

9. Succes!

afbeelding

Ja, want ze is waarschijnlijk sneller dan haar moeder, omdat ze met twee duimen typt en niet tussendoor in slaap valt. Succes met de tips!

Geschreven door

Bas

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡