Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ongemakkelijke Bijbelteksten die lastig te begrijpen zijn

21 maart 2019 · Leestijd 3 min

De Bijbel staat vol met teksten. (Duh!). Veel teksten zijn bemoedigend en inspirerend. Toch zitten er ook zeker lastige, ongemakkelijke teksten tussen. BEAM zet een paar van de meest ongemakkelijke teksten voor je op een rijtje. Want wat moet je hier nou weer mee?!

“Als uw broer overleden is, maar geen kinderen heeft gekregen met zijn vrouw. Trouw dan met haar en verwek kinderen.” Dit kan je lezen in Deuteronomium 25:5-6. Uhm, oké. De Bijbel vertelt ons hier dat het voor het Joodse volk rechtvaardig is (zelfs een verplichting) om met de vrouw van je broer te trouwen als haar man overleden is én zij geen kinderen hebben gekregen. Met andere woorden: ga naar bed met de vrouw van je overleden broer!

Nu we het toch over seks hebben.. In het boek Hooglied wordt constant gesproken over relaties en seksualiteit. Lees bijvoorbeeld Hooglied 7: 9: “Ik dacht: Laat ik die palm beklimmen, ik wil zijn bladeren grijpen. Laten jouw borsten als trossen van de wijnstok zijn…” Hooglied bestaat uit liefdesliederen tussen het meisjeen de jongen.Acht hoofdstukken lang schrijft dit boek in geuren en kleuren over liefde en verliefdheid. Mooi om te lezen, maar hier en daar ook wat ongemakkelijk, vooral als je het met je ouders aan tafel leest.

Haat is moord

De Bijbel is heel duidelijk over haat: “Iedereen die zijn broeder of zuster haat, is een moordenaar, en u weet dat een moordenaar het eeuwige leven niet blijvend in zich heeft.” Je kan dit lezen in 1 Johannes 3:15. Pittige woorden die je een ongemakkelijk gevoel zouden kunnen geven. We zeggen zo makkelijk dat we ergens een hekel aan hebben of haat hebben aan iemand. We zijn op die momenten geen haar beter dan moordenaars. Pfoei. 

Met geld koop je geen hemelpunten

Collecte hier, collecte daar. Er is geld nodig om de kerk te onderhouden, we moeten geld ophalen voor het goede doel en de zwerver bij de supermarkt krijgt ons laatste kleingeld. De Bijbel is helder: “Voorwaar, Ik zeg u dat een rijke moeilijk het Koninkrijk der hemelen kan binnengaan.” In Mattheüs 19:23 vertelt Jezus zijn volgelingen dat het voor een rijke moeilijker is om in het Koninkrijk der hemelen te komen, dan voor een kameel om door het oog van een naald te gaan. Best wel ongemakkelijk voor ons, rijke westerlingen.

GELIJKHEID voor allen

Mannen en vrouwen hebben tegenwoordig op papier dezelfde rechten. Ook in de kerk zien we veranderingen: Er zijn vrouwelijke dominees of predikanten en tegenwoordig staan er meer vrouwen dan mannen voor de klas. Maar hoe zit het dan met deze tekst? “Een vrouw dient zich gehoorzaam en bescheiden te laten onderwijzen; ik sta dus niet toe dat ze zelf onderwijst of gezag over mannen heeft; ze moet bescheiden zijn. Want Adam werd als eerste geschapen, pas daarna Eva.” Deze tekst uit 1 Timoteüs 2:10-15 lijkt het niet eens te zijn met de huidige gang van zaken in onze maatschappij en in veel kerken. Verschillende theologen leggen deze tekst verschillend uit. Toch voelt hij wel een beetje ongemakkelijk, wat vind jij? 

AAHHH, wat naar! Snap jij iets van deze teksten? Of ken jij misschien nog meer ongemakkelijke Bijbelteksten? Laat het ons weten via Whatsapp (06 83673700). Wil jij humor in de Bijbel ontdekken? KLIK HIER voor een artikel daarover.

Geschreven door

Ivanne

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡