Ga naar submenu Ga naar zoekveld

ONDERZOEK: Veel niet-gelovigen bidden

17 januari 2018 · Leestijd 2 min

In crisissituaties keren veel niet-gelovigen tot God. Ze bidden vooral wanneer er in persoonlijke kring (familie, vrienden) iets ergs is gebeurd. Dit schrijft The Guardian naar aanleiding van Brits onderzoek.

Voor niet-gelovigen zijn vooral persoonlijke crises of tragedie de belangrijkste reden om te bidden, waarbij 1 op de 4 respondenten aangeeft te bidden voor troost of nabijheid. The Guardian vertelt over de 64-jarige Henry, die zegt elke avond te bidden, knielend voor zijn bed, hoewel hij niet religieus is. "Ik maak me zorgen over veel dingen – is het een soort verzekeringspolis, bijgeloof, of is het toch meer?” Gelooft hij in God? “Ik weet het niet; ik zou mezelf omschrijven als een sceptische agnost.”

Henry begint altijd met het zacht opzeggen van het Onze Vader en bidt dan om bescherming voor zijn geliefden. “Soms bid ik voor specifieke mensen die lijden. Daarna is er een soort vage stilte, zonder concrete gedachten of gebeden." Hij geeft aan geen idee te hebben of God zijn gebeden hoort, en ook geeft bidden hem geen beter gevoel. “Ik vraag me af waarom ik er niet mee stop. Soms voelt het hypocriet.”

“We hoeven niet verbaasd te zijn over dit onderzoek,” vertelt Rachel Treweek, bisschop van Gloucester. “Het laat iets zien van het menselijk verlangen naar het mysterie en de liefde van God, in het bestaan van alledag.”

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡