Ga naar submenu Ga naar zoekveld

ONDERZOEK: 1 op de 6 jongeren wil na corona wisselen van kerk

26 februari 2021 · Leestijd 2 min

De kerkgang van sommige jongeren verandert flink door corona. Dat blijkt uit het onderzoek dat de EO samen met het Nederlands Dagblad door bureau Direct Research liet uitvoeren.

Gaan christenen na corona nog naar de kerk toe? En zo ja, is dit dan dezelfde kerk als vóór de pandemie? Dat zochten de Evangelische Omroep en het Nederlands Dagblad samen uit. Aan het onderzoek deden 1092 kerkgaande christenen mee, uit allerlei verschillende kerken. Vooral de resultaten over de jongeren uit dit onderzoek (18-35 jaar) zijn erg interessant! (Klik hier voor het volledige onderzoek.)

Veranderen van kerk

Als het over jongeren gaat in dit onderzoek, wordt daar de groep christenen tussen de 18 en 35 jaar mee bedoeld. Deze groep volgde tijdens de coronacrisis - in vergelijking met andere leeftijdsgroepen - het vaakst diensten van andere kerken. Van de ondervraagde jongeren geeft 17 procent aan na de crisis te willen veranderen van kerk. Ook gaf 9 procent van de jongeren aan na corona definitief geen kerkdiensten meer bij te zullen wonen.

Coronamaatregelen in de kerk

Als er in het onderzoek wordt gevraagd naar de coronamaatregelen in de kerk, dan vindt de helft van de jongeren dat deze te streng worden nageleefd. Bovendien vindt 43 procent dat de kerk meer had moeten doen om eenzaamheid te bestrijden.  

BEAM onderzoekt: hoe is jouw (geloofs)leven veranderd door corona?

Ook BEAM doet onderzoek en daar hebben wij jouw hulp bij nodig! We willen weten hoe ons online leven - vol zoommeetings, livestreams en podcasts - invloed heeft gehad op jouw geloof. Helpt jouw smartphone je met geloven of juist niet? En hoeveel zit jij eigenlijk achter een schermpje? We zijn benieuwd! Vul onze anonieme enquête in en lees de resultaten in het volgende BEAM Magazine. Klik hierrrr voor deelname: THANKS!

Geschreven door

Marlieke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡