Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Annely: “Wij adopteren oma’s en opa’s tegen eenzaamheid”

18 april 2020 · Leestijd 4 min

Net als miljoenen mensen in Nederland zit Annely (21) thuis. Ze had haar stageperiode heel anders voorgesteld en zal nu thuis aan de slag moeten. Daarnaast kan ze - als voorzitter van de studentenvereniging Absens Carens in Zwolle - vrijwel niks meer organiseren. Ze wilde toch wat doen met haar studiegenoten en kwam op een geniaal idee: “We gaan ouderen ‘adopteren’ tegen de eenzaamheid in deze coronacrisis.”

“Eigenlijk baalde ik vooral dat ik de komende weken alle borrels van de studentenvereniging moet afzeggen. Als bestuur zorgen we normaal gesproken voor veel gezelligheid en dat kan nu niet. Maar toen bedacht ik me: wat kunnen we als studentenvereniging wel doen? We hebben tijd, horen niet tot de risicogroep en zijn ook nog christen. Ik gooide het in de groep en binnen no-time waren er twintig super enthousiaste studenten die graag iets wilden doen.”

Bij de receptie ligt een boodschappenlijstje met geld

“Mijn studentenvereniging werkt af en toe met de organisatie Hart voor Zwolle. Ik heb ze gevraagd of we iets voor hen kunnen betekenen. Zij gaven aan dat vooral ouderen het lastig hebben. Ze kunnen geen bezoek meer krijgen en er komt veel eenzaamheid voor. Wij kwamen toen op het idee om een opa of oma te adopteren om die eenzaamheid tegen te gaan. Sindsdien doen we elke dag boodschappen voor enkele ouderen in een verzorgingshuis. Bij de receptie leggen ze een boodschappenlijstje neer met geld en op ons rooster kunnen we zien wie de boodschappen moet kopen en brengen.”

(De tekst gaat onder de foto verder) 

afbeelding

“Eén van studenten die helpt, is Bertine. Ze was heel nieuwsgierig of het contact met een oudere vrouw iets op zou leveren. Deze vrouw werd door het coronavirus bang en met hulp van Bertine, die ook nog eens in de zorg werkt, kwam er voor haar een alarmknop. Daar was de oudere vrouw zelf heel blij mee en haar familie was ook enthousiast. Bertine belde mij laatst en vertelde dat ze met plezier meerdere keren per week met haar ‘nieuwe oma’ belt. Ze vindt het fijn om iets te betekenen voor de oudere mensen. Ze vertelde mij dat ze zeker in contact blijft met de vrouw, ook na de coronacrisis."

Voor- en nadelen

“Ondanks deze mooie actie mis ik het normale leven erg. Als student ben je gauw bang voor studievertraging en dat wil ik absoluut niet. Daarnaast hoop ik mijn stage af te ronden, maar ook dat is nog onzeker. Het coronavirus komt steeds dichterbij. Een vriendin moest twee weken op haar kamer blijven en ook binnen de vereniging kennen steeds meer studenten verhalen van coronapatiënten.”

“Door te helpen met onze adoptieactie besef ik hoeveel mensen het leuk vinden om iets voor anderen te doen. De dankbaarheid is groot, ook op plekken waar het eerst een beetje ongemakkelijk was. Ik ken een meisje dat werkt bij de voedselbank. Ze vond het eerst een hele aparte ervaring om mensen ongemakkelijk in de rij te zien staan, maar nu geeft het haar voldoening om af en toe een glimlach van iemand te krijgen. Door elkaar te helpen komen we samen deze moeilijke tijd door. Ik hoop in ieder geval dat de actie van mijn studentenvereniging laat zien aan ouderen in Zwolle: je bent #Nietalleen.”

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Met nietalleen.nl verbinden we tijdens de coronacrisis mensen die willen helpen aan hulpvragers. Zo staan we klaar voor elkaar in deze bijzondere tijd, want je bent #Nietalleen. Meld je aan als je wil helpen of geholpen worden! 

Nomineer Nietalleen.nl voor Gouden Televizierring

Als je Nietalleen.nl ook zo’n goed initiatief vindt, kun je het televisieprogramma nu nomineren voor de Gouden Televizierring. De stembussen voor de derde kwalificatieronde zijn open en tot woensdag 27 mei 10.00 uur kan er worden gestemd. En dus ook op nietalleen.nl. Wil je meedoen, ga dan naar www.televizier.nl/ring en selecteer Nietalleen.nl in de lijst met programma’s!

Geschreven door

Christiaan

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡