Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Olympiër Liemarvin Bonevacia bidt voor zijn tegenstanders: “Ik vraag niet aan God of ik mag winnen”

12 augustus 2021 · Leestijd 4 min

Liemarvin Bonevacia heeft tijdens de afgelopen Olympische Spelen geschiedenis geschreven. Hij was de eerste Nederlander die in de finale stond van de 400 meter en won een zilveren plak en nieuwe Nederlands record op de 4 x 400 meter estafette. BEAM sprak Liemarvin over de Olympische Spelen en zijn relatie met God. Liemarvin: “Wat je niet zag op de beelden van de NOS is dat ik na de finish gelijk op mijn knieën ging om God te danken en om de uitkomst van de wedstrijd in zijn handen te leggen.”

Veel tijd om uit te rusten van zijn prestaties in Tokyo is er niet. Overdag traint hij voor een wedstrijd in Zwitserland en ’s avonds zit hij bij Humberto Tan aan tafel op RTL4. “Ook op Instagram krijg ik heel veel berichten”, vertelt Liemarvin. “Mooie berichten van jongeren die ik heb geïnspireerd om weer aan de slag te gaan met atletiek of een andere sport. Dat geeft me de drive om door te gaan en het nog beter te doen.” De drive is er niet altijd geweest bij Liemarvin.

Stoppen

“Twee jaar geleden raakte ik een stuk motivatie kwijt in atletiek. Ik begon een leven te leiden die niet goed te combineren was met het sporten. Ik was veel aan het feesten en vorig jaar oktober overwoog ik zelfs om te stoppen met sporten. Ik stelde mezelf de vraag hoe ik die motivatie kwijt was geraakt en moest eraan denken dat ik God aan het begin van mijn carrière overal bij betrok. Voor een wedstrijd vroeg ik altijd aan God of hij me wilde helpen mijn talent en beroemdheid alleen in te zetten voor positieve dingen en dat het me niet egoïstisch zou maken. Toch was dat nu wel gebeurd. Na die realisatie vroeg ik om een laatste kans om mezelf te bewijzen tijdens een hardloopwedstrijd. Dat is dus gelukt waardoor ik nu naar de Olympische Spelen mocht.”

Ik vraag God niet of ik mag winnen. Dat is aan Hem

Een droom komt uit

“Voordat ik begon aan de semi-finale van de 400 meter bad ik weer zoals ik voor al mijn wedstrijden doe. Ik vraag God niet of ik mag winnen, dat is aan Hem. Ik bid voor kracht, focus en dat ik een goed raceplan in elkaar kan zetten. Ook bid ik voor de mensen tegen wie ik race dat ze geen blessures mogen oplopen. Ik wist, nadat ik over de finish kwam, dat ik een goede tijd had gerend, maar nog niet of het goed genoeg was voor een finaleplek. Wat je alleen niet zag op de beelden van de NOS is dat ik na de finish gelijk op mijn knieën ging om God te danken en om de uitkomst van de wedstrijd in zijn handen te leggen. Of ik wel of niet in de finale zou zitten, het was goed.”

De viral reactie van Liemarvin wanneer hij hoort dat hij een finaleplek heeft op de 400 meter:

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Rolmodel

In de finale wordt Liemarvin achtste. Dat hij geen podiumplek heeft maakt hem helemaal niks uit. Het geeft hem alleen maar meer motivatie. “Die periode van twijfel en feesten heeft me uiteindelijk ook een betere atleet gemaakt. Ik heb me gerealiseerd dat ik het rolmodel wil zijn voor jongeren die ik vroeger zelf had willen hebben. Ik wil jonge mensen inspireren om achter hun dromen aan te gaan. Niets is onmogelijk. Mijn favoriete Bijbeltekst is ook Filippenzen 4:13: I can do all things through Christ who strengthens me. Verder blijft mijn gebed dat mijn talent op een positieve manier gebruikt mag worden ter ere van God.”

Lees hier het verhaal van Liemarvins teamgenoot op de 4 x 400 meter, Terrence Agard. Een paar jaar geleden brak hij zijn nek in een auto ongeluk en een week geleden won hij olympisch goud. 

Geschreven door

Daniëlle

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡