Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Obadja: Oude Testament samengevat in één hoofdstuk

7 oktober 2018 · Leestijd 3 min

Bijbel lezen is kneitersmoeilijk én fantastisch mooi! Wij zetten samen met jou onze tanden in deze bibliotheek met verhalen, profetieën, brieven en poëzie. ARE.YOU.READY?! Vandaag kijken we naar het boek Obadja: een profeet die woedend is op het volk Edom, de buren van Israël.

Algemene informatie Obadja

Aantal bladzijden: 1
Aantal hoofdstukken: 1
Betekenis naam: Het boek Obadja dankt zijn naam aan de gelijknamige profeet.
Populairste gedeelte: “Maar de dag van de HEER is nabij voor alle volken; dan zal met jou gedaan worden wat jij met hen gedaan hebt, dan zullen je daden op je eigen hoofd neerkomen” (Obadja 1: 15).

Verhaallijn Obadja

Dit is het allerkortste Bijbelboek in het Oude Testament, het heeft maar één hoofdstuk! Het is een profetie over het volk Edom. Dit lag rechts naast Israël aan de overkant van de Dode Zee. Waarom dit volk zoveel aandacht krijgt? Er gaat nogal wat geschiedenis aan vooraf. De Israëlieten stammen namelijk af van Jakob en de Edomieten van zijn oudere broer Esau. Deze twee mannen hadden nogal een hekel aan elkaar en door de honderden jaren heen is deze hekel nooit minder geworden. Technisch gezien hebben we hier dus te maken met een gigantische familieruzie die zelfs Bert met Het Familiediner niet had kunnen oplossen.

Het hoogtepunt, of juist dieptepunt misschien, van de familieruzie was het moment dat het volk van Israël werd weggevoerd naar Babel. In plaats van dat de Edomieten hen hielpen, plunderden ze hun hele land leeg terwijl ze weg waren. Ook vermoordden ze Israëlieten die ontsnapten uit Babel en vluchtten naar hun thuisland.

JULLIE GAAN ALLEMAAL DOOD

De eerste helft van het Bijbelboek is pittig beangstigend. Obadja gaat helemaal los tegen het volk Edom. Hij vertelt ze 14 verzen lang wat ze allemaal verkeerd hebben gedaan en anders hadden moeten doen. In vers 15 gebeurt er iets verrassend, dit is wat daar staat: “Maar de dag van de HEER is nabij voor alle volken; dan zal met jou gedaan worden wat jij met hen gedaan hebt, dan zullen je daden op je eigen hoofd neerkomen.” (Obadja 1: 15). Opeens gaat het niet meer over Edom, maar over alle volken.

Edom wordt in dit Bijbelboek als voorbeeld gebruikt van hoe het alle volken zal vergaan die besluiten diehard tegen God in te gaan en alles te doen wat hij heeft verboden. Staar je dus niet blind om dat gekke volkje Edom, het gaat hier vooral ook om het grotere plaatje.

Er is hoop

Het boek sluit niet af met hel en verdoemenis. Er wordt gesproken over ‘de dag des Heere’, waarop God gerechtigheid zal uitoefenen over iedereen op de aardbol, maar vervolgens wordt er ook weer gesproken over hoop, beloftes en liefde. God zal het nieuwe Jeruzalem oprichten waar alle volken in vrede met elkaar zullen leven en God zullen aanbidden.

Waarom lezen?

Dit boek in een mini samenvatting van God rechtvaardigheid en Gods trouw. In één hoofdstuk zie je wat bij het volk van Israël duizenden jaren duurde. God dealt met al het kwaad in de wereld en vernietigt het, maar hij brengt ook hoop en redding.

Dit verhaal alleen dan in KEI MOOIE animatie

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Ons goede voornemen voor 2018 is om elke week een Bijbelboek door te spitten. Check hier de artikelen over eerdere bijbelboeken.

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡