Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Nynke wordt als sponsor gekozen door haar sponsorkind!

13 februari 2020 · Leestijd 4 min

Nynke (19) studeert aan Christelijke Hogeschool Ede en wilde graag een kind sponsoren in een derde wereld land via World Vision. Ze deed mee aan hun nieuwe actie, waar niet de Nederlander, maar juist het sponsorkindje uitkiest wie het als sponsor wil. Ze werd gekozen door Pretty Tricia uit Oeganda: “Het voelde echt heel bijzonder.”

“Een half jaar geleden vertelde ik een van mijn vriendinnen dat ik wel eens een kindje in een arm land wilde gaan sponsoren. Het leek me een mooi idee en ik ben van mening dat we in Nederland genoeg hebben om wat van te delen. Toch vond ik dertig euro best veel geld en begon ik bijna met mijn studie, hoe zou ik dat samen moeten doen? Het idee liet ik een beetje varen, tot op de dag dat ik tijdens een kerkdienst hoorde over een nieuw idee van de organisatie World Vision. Het concept heet ‘Chosen’. Het is een campagne waarbij sponsorkindjes jou kiezen in plaats van jij hun, de rollen waren dus een soort van omgedraaid.”

Bezoek van World Vision

“Ik vind dit een mooi concept, veel fijner dan op een website uitkiezen welk kindje ik wil sponsoren. Meestal wordt op zo’n site het schattigste en leukste kindje uitgezocht. Dat vond ik jammer, voor mij maakte het namelijk niet uit wat voor kindje ik kreeg, iedereen die op die website staat heeft hulp nodig, ze staan er niet voor niks op. Het bezoek van World Vision zette me aan het denken en liet me beseffen dat ik echt wel wat geld in de maand kan missen. Natuurlijk zat ik eerst wel even te dubben en na te denken over hoe het ging doen. Want voor mij is 30 euro best veel, ik kan daar boodschappen voor bijna een hele week van kopen.  Aan de andere kant dacht ik: als ik niet dat ene shirtje koop, bespaar ik ook weer makkelijk dertig euro. Uiteindelijk maakte ik de beslissing om het gewoon te doen!”

'I choose you'

“De sponsorkindjes mogen kiezen wie ze als sponsor willen hebben. ‘Kiezen’ het drong tot me door dat dit waarschijnlijk één van de weinige dingen in hun leven is, die ze kunnen kiezen. Ze hebben vaak geen keuze in wat ze aantrekken of wat ze willen eten (als er al eten is die dag), nu hadden ze een keus. Tijdens de kerkdienst werd er een foto van mij gemaakt en die werd opgestuurd naar de organisatie. Ik moest ongeveer twee weken wachten op het mailtje: Hierin las ik wie mijn sponsorkindje was geworden. Ook zag ik een filmpje van haar, heel leuk om haar te zien en echt een beeld te hebben van het kind dat je gaat sponsoren.”

“Ik zie het echt als mijn plicht als christen om mensen te helpen waar ik kan”

afbeelding

Haar naam is…

“De naam van mijn sponsorkindje is Pretty Tricia ze is 9 jaar oud en woont in Oeganda (Afrika). Haar ouders zijn werkeloos en ze heeft twee broers. Ze helpt na school met water dragen en gaat daarna het liefst met een bal spelen. Ik kreeg heel veel foto’s van haar doorgestuurd en daarbij ook kaartjes zodat we naar elkaar konden schrijven als we dat wilden. Ik vond het bijzonder en leuk om te lezen dat Pretty Tricia uiteindelijk mij had uitgekozen. Het was heel mooi om dit te doen vanuit mijn geloof, in de bijbel wordt vaak genoemd dat je hulp moet geven aan de armen in de maatschappij en aan je naasten. Ik zie en zag geen reden om het niet te doen, ik zie het echt als mijn plicht als christen om mensen te helpen waar ik kan helpen, en ik heb echt het gevoel dat ik iets voor anderen en voor Pretty Tricia kan doen.”

Geschreven door

Maike

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡