Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Numeri: Rondjes lopen in de woestijn en vooral niet luisteren naar God

27 januari 2018 · Leestijd 4 min

Bijbel lezen is kneitersmoeilijk én fantastisch mooi! Wij zetten samen met jou onze tanden in deze bibliotheek met verhalen, profetieën, brieven en poëzie. ARE.YOU.READY?! Vandaag kijken we naar het boek met de meest ongehoorzame groep mensen in de geschiedenis: Numeri.

Algemene informatie

Aantal bladzijden (Jongerenbijbel): 51
Aantal hoofdstukken: 36
Hoeveelste boek in de Bijbel: #4
Betekenis naam: Latijn – getallen
Populairste gedeelte: ‘Moge de Heer u zegenen en u beschermen, moge de Heer het licht van zijn gelaat over u doen schijnen en u genadig zijn, moge de Heer u zijn gelaat toewenden en u vrede geven.’ (Numeri 6: 24 – 26)

De verhaallijn

De bevrijding van het volk Israël uit Egypte was NOGAL spectaculair. God bevrijdde hen eigenhandig en ging ’s nachts als vuur voor hen uit op weg naar het beloofde land Kanaän. In het boek Numeri wordt het verhaal weer opgepikt en staat het volk aan de voet van de berg Sinaï, waar ze allemaal worden geteld (vandaar de naam Numeri dus). Vervolgens volgen er een heel aantal hoofdstukken met (net als in het boek Leviticus) regels en aanwijzingen. NEE NIET WEER, WAAROM? Nou, dit heeft alles te maken met de heiligheid van God. Check deze video van The Bible Project daarover.

The Bible Project over 'heiligheid'

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

In hoofdstuk 10 gaat het volk weer verder op pad, maar beginnen ze ook direct ontzettend te klagen. Ze beweren zelfs liever in Egypte te zijn gebleven dan nu rondjes te lopen in de woestijn. Mozes wordt er helemaal gek van, zelfs zijn eigen broer en zus betwijfelen of hij wel weet wat hij doet. Het volk blijft zich afkeren van God en Mozes blijft maar vergeving vragen voor het volk, zo gaat het een aantal hoofdstukken door. Uiteindelijk straft God het volk. De huidige generatie zal het beloofde land niet halen, de reis wordt onvrijwillig met 40(!) jaar verlengd.

Zelfs dit maakt niet echt indruk, want het volk blijft maar tegenstribbelen en wijst Gods hulp af. Op momenten dat het he-le-maal verkeerd gaat, komen ze met de staart tussen de benen terug, om niet veel later weer de fout in te gaan. (Vermoeiend).

TROUWENS, het meest fascinerende gedeelte in dit boek gaat over een pratende ezel, dat moet je echt zelf even lezen.

Het boek Numeri eindigt met de nieuwe generatie Israëlieten in de wildernis. Ze zetten koers naar Kanaän en winnen alle oorlogen die ze onderweg voeren. Omdat ook Mozes niet gehoorzaam is geweest aan God, mag hij het beloofde land niet binnen gaan. In het volgende bijbelboek Deuteronomium neemt hij afscheid van het volk.

Waarom zou je bijbelboek Numeri lezen?

Dit boek lijkt een ver van je bed show en dit is ook wel een beetje zo, behalve als je al 40 jaar in de woestijn rondloopt. Toch zijn er wel degelijk dingen te ontdekken die duidelijk maken wie God is. Zo zie je in ieder hoofdstuk van dit boek Gods geduld met de mensen van wie Hij houdt, ook als ze deze liefde niet beantwoorden. Het is doodvermoeiend om de Israëlieten elke keer weer de fout in te zien gaan, maar stiekem weet jij ook wel dat jij minstens net zo erg bent. Ook is Gods heiligheid een groot thema in dit boek: interessant om over na te denken. Zie jij God als een heilige God? 

Ons goede voornemen voor 2018 is om elke week een Bijbelboek door te spitten. Check hier de artikelen over eerdere bijbelboeken.

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡