Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Tiktokker Noor (18) neemt haar geloof mee naar de sportschool: ‘Ik wil laten zien dat je het kan combineren’

1 maart 2024 · Leestijd 6 min

Kan je je geloof combineren met sporten? Noor (18) doet dat wél! Met haar TikTok video’s, die meer dan een miljoen views hebben, hoopt ze anderen te inspireren om goed voor hun lichaam te zorgen. De zelfverzekerdheid die ze nu heeft, is er niet altijd geweest. Noor: “Ik vond mezelf vroeger gewoon echt niet mooi.”

Hoe is je passie voor sporten ontstaan?

“In eerste instantie ben ik begonnen met sporten uit onzekerheid. Ik vond mezelf niet mooi en goed genoeg en hoopte dat ik doormiddel van het sporten iets aan mijn lichaam kon veranderen. Ik zag online altijd vrouwen met een mooi figuur en daar wilde ik op lijken. Na een tijd merkte ik dat ik die gedachtes losliet en het sporten zelf leuk begonnen te vinden. Ik haalde er plezier uit en merkte stap voor stap dat mijn lichaam begon te veranderen. Ik kreeg gespierde armen, ik kon steeds meer gewichten heffen en zat lekker in mijn vel. De onzekerheid die ik eerst had, ging steeds meer naar de achtergrond. Ik begon daardoor af en toe wat video’s te maken voor TikTok. Ergens dacht ik dat ik misschien een ‘fitfluencer’ kon worden. Maar al snel kreeg ik leuke reacties op mijn video’s en vroegen mensen mij om sporttips te delen. Nu, een paar jaar later, maak ik nog steeds TikTok’s die af en toe zelfs viral gaan.”

De weergave van deze TikTok vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Was je van de ene op andere dag dan niet meer onzeker?

“Nee, dat niet! Maar ik merkte wel dat ik anders naar het sporten en mijn lichaam ging kijken. Van huis uit ben ik christelijk opgevoed en door de jaren heen heb ik het geloof persoonlijk gemaakt en is het meer gaan leven in mij. Hierdoor heb ik verschillende inzichten gekregen. Ik geloof namelijk dat ons lichaam een tempel is die wij van God hebben gekregen en waar wij ook goed voor moeten zorgen. Dat betekent niet dat ik nooit onzeker ben over mezelf, want ik krijg nu ook nog genoeg opmerkingen: dat ik té gespierd ben en dat ik er niet zo uit mag zien als een vrouw. Het is dus nooit goed genoeg. Maar ik ben blij dat ik nu mij identiteit in Jezus heb gevonden. Ik vind zijn mening over mij veel belangrijker dan wat ik zelf of anderen van mij vinden.”

Hoe ga je om met die vervelende opmerkingen?

“Ik probeer er geen aandacht aan te geven, omdat mensen altijd wel wat op te merken hebben. Op TikTok komen er soms ook nare reacties binnen, zoals: “Je lijkt op een bodybuilder”, “waarom train je zo lang?” Maar ook in de sportschool krijg ik af en toe opmerkingen, zoals: “Je wordt te breed” of “Je bent zó gespierd.” Ik probeer het vaak te negeren, omdat ik weet dat ik mijn bevestiging niet van mensen hoef te krijgen. Natuurlijk is het niet leuk om dat soort dingen te horen of te lezen. Je kan erover gaan malen en denken dat het misschien de waarheid is. Maar juist daarom ben ik zo dankbaar voor mijn relatie met Jezus, want mijn doel om er anders uit te zien is echt veranderd. Waardoor die woorden geen impact meer op mij hebben.”

Je sport met een bandana op. Ik kan me voorstellen dat je daar vaak vragen over krijgt?

“Ja, echt heel vaak. Ik heb namelijk Alopecia. Dat is een haarziekte en bij mij betekent het dat mijn haar uitvalt en dat ik dus kaal ben. Al heel mijn leven heb ik de ziekte en weet ik niet beter. Ik heb vroeger wel eens geprobeerd om pruiken te dragen, maar dat vond ik toch niet bij mij passen. Sindsdien ga ik door het leven met een bandana. De stap om helemaal zonder iets naar buiten te gaan, is nog wel té groot. Als ik onbekenden tegenkom of als mensen op TikTok voor het eerst een video van me zien, denken ze vaak dat ik een levensbedreigende ziekte heb . Ik krijg dan de vraag of ik kanker heb of dat ik aan de chemokuren zit. Soms kijken mensen mij in de sportschool met grote verbazing aan en vragen ze me of alles goed gaat en of ze niet ergens mee kunnen helpen. Er kwam zelf een keer een man dat wél kanker had op mij afgestapt en zei: “Ik ben zo blij om ook mensen zoals wij hier te zien. Heb jij ook chemokuren?” Ik kan me herinneren dat ik met hem een gesprek aanging. Vroeger zou ik dat nooit hebben gedaan, omdat ik geen zin had om alles uit te leggen. Maar inmiddels ben ik de reacties gewend en ik ben blij met hoe ik eruitzie. Ik weet gewoon dat God echt geen fout heeft gemaakt en dat ik zonder haar óók mooi ben.”

Ik weet gewoon dat God echt geen fout heeft gemaakt en dat ik óók zonder haar mooi ben

Heb je je daar wel ooit onzeker over gevoeld?

“Absoluut. Het is iets dat zichtbaar is, dus ik kan het niet verbergen. Ik word er continue mee geconfronteerd, maar ik weet dat het goed is zo. Verschillende keren zijn mensen naar mij toegekomen met de vraag of ze voor m’n Alopecia mochten bidden. In eerste instantie vond ik het héél lief, omdat ik ook écht geloof dat als God het wil, Hij mij morgen een bos haar kan geven. Maar ik wil het zelf niet. Ik ben blij met hoe ik eruitzie en heb geen behoefte aan het hebben van haar. Ik heb geleerd om mezelf te accepteren en te zien zoals God mij ziet. Ondanks dat die acceptatie even heeft geduurd, ben ik blij dat ik daar nu ben.”

Wat hoop je mensen mee te geven door je video’s?

“Ik hoop dat ik aan mensen kan laten zien dat sporten écht leuk kan zijn. Dat je het niet hoeft te doen om door anderen mooi gevonden te worden en dat wat jij online ziet, niet de norm is van hoe jij eruit moét zien. Ik wil laten zien dat je zelfs in de sportschool je geloof kan meenemen. Het is niet dat ik letterlijk mijn Bijbel meeneem of met mijn handen in de lucht squads doe. Maar ik probeer waar het kan gesprekken met mensen aan te knopen over het geloof als ze erachter komen dat ik christelijke rap luister tijdens het sporten. Tenslotte wil ik ook andere jongeren met Alopecia motiveren om te blijven doen waar ze van houden. Je hoeft jezelf niet te verstoppen, omdat mensen aan je kunnen zien dat er iets anders aan jou is. Je bent echt goed zoals je bent.”

Jelle (21) ging feesten in Las Vegas en kwam tot geloof (en hij kan ook nog goed voetballen)

Lees ook over:

Jelle (21) ging feesten in Las Vegas en kwam tot geloof (en hij kan ook nog goed voetballen)

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡