Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Noa (23) begint een christelijke podcast voor jongeren: ‘Ik ga iets maken wat nog niemand gemaakt heeft!’

29 december 2023 · Leestijd 4 min

Wat kan een preek in de kerk af en toe toch saai zijn. Soms gaat het over een onderwerp waar jij je totaal niet in kan vinden, maar toch moet je netjes in de kerk blijven zitten. Of je vind één preek in de week juist te weinig! Noa (23) bedacht hier een geweldig alternatief op, ‘Gospel Girl’ de podcast! ‘Ik was op zoek naar een specifieke podcast en kwam erachter dat deze niet bestond, dus nu maak ik hem zelf!’.

“Ik ben opgegroeid in een zwaar reformatorisch dorp en ik ging ook naar een strenge basisschool waar ik verplicht rokjes aan moest en waar er in groep zeven een meester zelfs tegen mij zei ‘als je bang bent voor de dood dan ga je naar de hel’. Geen zorge, het was verder echt een leuke school maar ik merkte wel dat mensen het geloof zagen als iets wat gewoon moest en erbij hoorde. Er werd in veel gezinnen alleen gepraat over wat moet en niet over wie God is voor jou en Zijn oneindige liefde. Ik heb dat zelf wel gehad en daarom wil ik met mijn podcast, andere jongeren laten zien dat het geloof een geweldige toevoeging is op je leven en zeker geen ‘moetje’.”

Hoe kwam je op het idee om een christelijke podcast te beginnen?

“Tijdens de coronacrisis gingen wij verhuizen naar een andere locatie en dan ga je vaak ook naar een nieuwe kerk. Wij wilden meerdere kerken uitproberen, maar waren geen lid van die kerken en konden dus geen kerkdiensten bijwonen. Dit kwam doordat het midden in de coronatijd was en maar een beperkt aantal mensen mocht komen. Vanaf dat moment konden we alleen naar online kerkdiensten kijken en dat is heel anders dan naar de kerk toe gaan. Hierdoor besefte ik me wel dat ik behoefte had om christelijke dingen te luisteren, maar dat hoeft niet per se de preek van zondag te zijn.’’

Waarom vind je het belangrijk om deze podcast te beginnen?

“Hoe fijn is het dat iemand van jouw leeftijd een podcast heeft, die ook dezelfde normen en waarde heeft en daarbovenop ook nog over het christelijk geloof spreekt. Nou, deze bestond dus niet. Er zijn op Spotify hartstikke veel christelijke podcast, maar geen enkele die de onderwerpen bespreekt die ik graag wil horen. Toen wist ik: als het er niet is dan moet ik het gewoon zelf gaan maken!”

Wat waren de reacties op het aankondigen van je podcast?

“Vanaf het moment dat ik het op TikTok deelde, kreeg ik veel positieve reacties. Ik heb ook berichten gehad van ongelovige jongeren die een negatieve ervaring hebben met het christelijk geloof, maar die het wel interessant vinden om mijn kijk op het leven te horen. Voor alleen al die mensen doe ik het. Als ik hen geïnteresseerd krijg in het christelijk geloof of kan informeren erover dan is mijn doel van de podcast geslaagd.”

De weergave van deze TikTok vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Wat kunnen we verwachten van je podcast?

“Vanaf 1 januari is de podcast al te beluisteren op Spotify. Ik begin de eerste drie afleveringen met drie dagboeken. Eentje gaat over de Bijbel lezen in een jaar en de andere twee zijn om het jaar goed te beginnen met het geloof. Vervolgens komen er ook afleveringen over hoe je je studentenleven combineert met het geloof, want hoe maak je bijvoorbeeld tijd voor God als je erg druk bent? Maar ik zal het ook hebben over bijvoorbeeld social media, omgaan met geld en naastenliefde. Tenslotte, komen er ook gastsprekers! Kortom, er komt voor iedereen iets leuks online!’’

9x christelijke podcasts die je moet luisteren 🎧

Lees ook over:

9x christelijke podcasts die je moet luisteren 🎧

Geschreven door

Céline Dib

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡