Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Nieuwe webdocu over slavernij stelt je voor onmogelijke keuzes

2 juli 2019 · Leestijd 2 min

Sinds vandaag kan je de nieuwe interactieve EO-webdocu Geboeid zien. Hierin nemen Dolores Leeuwin, Defano Holwijn, Lange Frans en Jörgen Raymann je mee terug in de tijd naar het Nederlands-Surinaamse slavernijverleden. Zij vertellen vier verschillende, maar overlappende verhalen die gebaseerd zijn op de echte geschiedenis van plantages, slaven en slavenhouders.

Nu is het bijzondere aan Geboeid dat je niet passief luistert naar een verhaal. Tijdens de docu stellen de vertellers je namelijk meerdere keren voor een onmogelijke keuze. Zou jij bijvoorbeeld meedoen aan een slavenopstand waarmee je je vrijheid kan winnen, maar waarvan de afloop onzeker is? Of kies je voor een zeker bestaan op de plantage, maar als slaaf?  

Met dit soort dilemma’s word je tijdens de docu voor het blok gezet. Zo word je zelf bij de geschiedenis betrokken en worden deze moeilijke keuzes invoelbaar. Tussendoor geven de vertellers ook hun eigen mening over de dilemma’s. Dankzij Geboeid en de keuzes die je hierin moet maken, hopen de makers dat je als kijker aan het denken wordt gezet en stil staat bij de impact van slavernij. 

Benieuwd geworden? Check HIER dan Geboeid 

Geschreven door

Jort

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡