De nieuwe donorwet geldt vanaf vandaag: “Trek alles er maar uit”
Vanaf vandaag gaat de nieuwe donorwet in. Dat betekent dat je vanaf je achttiende automatisch orgaandonor bent, tenzij je duidelijk vastlegt dat je daar geen toestemming voor geeft. Uit onderzoek van 3Vraagt blijkt dat tweederde van de jongeren dat een goede verandering vindt.
Een deelnemer aan het onderzoek schrijft: “Het wordt je gewoon gemakkelijk gemaakt. Je bent donor als je niks doet, maar je kan het altijd nog aangeven als je niet wil dat ze je opensnijden.” Jongeren die vóór de nieuwe wet zijn, hopen dat het helpt om de wachtlijsten voor een donororgaan te verkorten. Ze denken dat er veel mensen zijn die het registreren van kun keuze uitstellen of vergeten, terwijl ze eigenlijk geen bezwaar hebben tegen het donoren van organen of weefsels na hun dood.
No thanks
De 26 procent van de jongeren die tegen de wet is, heeft er moeite mee dat de overheid in de eerste plaats de keuze maakt om donor te worden. Iemand zegt: “Ik vind het verkeerd dat de overheid als standaard aangeeft dat ik mijn organen wel wil afstaan en dat ik zelf actie moet ondernemen als dat niet zo is. Je beschikt toch zelf over je eigen lichaam?” Uit het onderzoek blijkt dat 21 procent het niet zit zitten om te doneren. Redenen hiervoor zijn omdat ze willen dat hun lichaam intact blijft na de dood of dat ze het onduidelijk vinden in welke staat patiënten zijn bij het weghalen van organen. Ook is er een groep die geen donor wil worden vanwege hun geloof.
Praat erover
Stel: je maakt geen keuze, dan komt er bij jouw naam in het Donorregister ‘geen bezwaar’ te staan. Mocht er onverwachts iets met jou gebeuren, dan is het belangrijk dat je voor die tijd aan anderen hebt laten weten hoe jij over orgaandonatie denkt. Uit het onderzoek van 3Vraagt blijkt dat 74 procent van de deelnemers (driekwart dus) hier al met hun familie of partner over heeft gepraat. Een deelnemer schrijft: “Ik ben pas 26. Maar stel dat er morgen wat gebeurt, dan weet mijn familie in ieder geval wat ik wil.” Toch had begin dit jaar bijna driekwart van de 18- tot 20-jarigen zich nog niet geregistreerd in het Donorregister, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek. Van de 20- tot 30-jarigen was dit ruim de helft. Een op de vijf jongeren vindt het lastig om over dit thema te praten.
'Ik heb het toch niet meer nodig'
Geregistreerd of niet: een derde van de jongeren zegt dat ze na hun dood organen en weefsels af willen staan voor transplantatie. Een deelnemer aan het onderzoek zegt: “Ik heb mijn organen dan toch niet meer nodig, terwijl iemand anders er misschien nog jaren mee kan leven. Trek alles er maar uit waar je wat mee kunt!” Daarnaast hopen sommige deelnemers dat het andersom ook zo werkt: “Als ik ooit een orgaan nodig zou hebben, zou ik heel blij zijn als iemand anders had besloten om ook orgaandonor te worden.”
Bron: NPO3 / 3Vraagt
Wij maakten deze video over orgaandonatie:
Geschreven door
Marlieke