Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Nienke heeft een studieschuld van 43.000 euro: “Een investering in mijn toekomst”

4 juni 2020 · Leestijd 4 min

Nu het leenstelsel in 2015 is ingevoerd en je geen gratis geld meer krijgt van de overheid, voelen veel studenten zich genoodzaakt om te lenen. Veel studenten bouwen al gauw een forse studieschuld op, maar hoe erg is dat eigenlijk? Vallen de consequenties wel mee of er is echt reden om je zorgen te maken als (beginnend) student? Nienke (27) heeft verschillende studies gevolgd waardoor ze een studieschuld heeft van tienduizenden euro’s. “Toch denk ik dat het een goede keuze is geweest om te blijven studeren.”

“Tijdens mijn middelbareschooltijd had ik maar één droom: marinebioloog worden. Jammer genoeg was ik superslecht in exacte vakken en kwam er op een gegeven moment achter dat bioloog niet voor mij was bestemd. Toen moest ik gauw op zoek naar een andere studierichting en kwam ik bij een culturele opleiding in Leiden terecht. Uiteindelijk bleek de Randstad niks voor mij te zijn en ben ik geswitcht naar een studie in Leeuwarden. Daar heb ik twee studies gevolgd en momenteel ben ik mijn master aan het afronden aan de universiteit in Groningen.”

Alleen aan collegegeld was ik al 14.000 euro kwijt

“In de eerste vijf jaar kreeg ik nog studiefinanciering, een aanvullende beurs en werkte ik naast mijn studie. Maar door mijn studies in Leiden, Leeuwarden en Groningen, mijn studentenkamer en een half jaar studeren in het buitenland groeide mijn studieschuld uit tot in de tienduizenden euro’s. Mijn ouders betaalden mijn zorgverzekering, maar ik moest zelf mijn collegegeld betalen. Dat was in de 7.5 jaar dat ik heb gestuurd al meer dan 15.000 euro.”

Angst om te lenen

“Ondanks de grote schuld die ik nu heb, sta ik nog steeds achter mijn keuze om door te gaan met studeren. Ik had ook na een hbo-opleiding kunnen stoppen, maar ik wilde mij verdiepen en specialiseren in nieuwe onderwerpen tijdens mijn master. Ik denk dat geld niet in de weg moet liggen om een goede opleiding te volgen.

Doordat beginnende studenten geen basisbeurs meer krijgen, denk ik dat veel studenten moeten lenen. Zo’n schuld stapelt zich al gauw op wat jongeren misschien bang maakt om te lenen of überhaupt te studeren. Ik snap die angst van jongeren, maar ik denk dat de regels voor het lenen tegenwoordig heel schappelijk zijn. Je hoeft op dit moment geen rente te betalen en je hebt meestal meer dan dertig jaar om je schuld af te lossen."

Consequenties

“Ik hoor van veel studenten dat ze bang zijn voor een hypotheek die ze niet meer kunnen afsluiten. Ik ben op zoek naar een koophuis samen met mijn vriend en de bank doet in onze situatie helemaal niet moeilijk over mijn studieschuld, omdat ik nog niet aan het aflossen ben. Natuurlijk speelt het wel een rol in het bedrag dat je kan lenen, maar ik kon nog gewoon een hypotheek afsluiten.”

Een goede opleiding zorgt voor een goede baan en een goed inkomen

“In het begin was ik bang voor de consequenties van mijn studieschuld. Ik dacht dat ik voor altijd een appartementje moest huren, maar door mij in te lezen in de voorwaarden van mijn studentenlening wist ik dat het allemaal wel mee zou vallen. Zo sprak ik laatst met een vriendin die in drie jaar haar hele studieschuld van over de 30.000 euro wil afbetalen. Ze had een heel plan gemaakt waarin ze precies had beschreven hoeveel geld ze elke maand kon aflossen. Ik denk dat een goede opleiding zorgt voor een goede baan en een goed inkomen. Dan is de cirkel weer rond en denk ik dat je na het aflossen van je studieschuld een goedbetaalde baan overhoudt.”

Tips voor een beginnend student

“Denk goed na over je studiekeuze, maar wees ook niet extreem teleurgesteld als het niet in één keer de goede keuze is geweest. Je bent nog hartstikke jong en vaak kom je er pas halverwege je studie achter wat nou echt bij je past. Ga goed kijken naar de mogelijkheden van lenen en de gevolgen die een studieschuld heeft. Ik zie het als een investering in mijn eigen toekomst.”

Benieuwd hoe dat aflossen eruitziet? Wij deden onderzoek en hier kun je de resultaten vinden!

Geschreven door

Christiaan

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡