Ga naar submenu Ga naar zoekveld

"Niemand zit toch te wachten op een kerk in hartje Amsterdam?"

25 januari 2019 · Leestijd 5 min

Joshua schreeuwt het van de daken: “Wij zijn in verwachting!” Alleen niet van een baby, maar van een kerk. Zaterdag 26 januari werd namelijk in hartje Amsterdam de Saved City Church gelanceerd!

“God heeft mij jaren geleden al geroepen om een kerk te planten. Mijn vrouw en ik begonnen met een wijkgemeente in Amsterdam Noord. Veel van de gemeenteleden leefden onder de armoedegrens. We hadden er een bijzondere, maar intense tijd. Maar toen kreeg ik een andere visie van God: een kerk starten in het centrum van Amsterdam. ‘Hoe dan?’ was een van mijn eerste gedachten. Amsterdam is al zo vol! Toch heb ik het geloof in deze roeping nooit losgelaten.”

Waar dan? Hoe dan?

“Samen met andere christenen begonnen we te bidden. ‘Als U dit echt wil, laat ons dan zien wat Uw wil en weg is!’ Op een dag besloot ik de stad in te lopen. Ik stond op de Dam, alleen, en bad weer tot God. “God, weetje, als U dit bent, dan opent U de deuren. Ik weet dat U in dit centrum een nieuwe kerk gaat planten en dat U mij gaat gebruiken.” Dat was mijn eerste, concrete gesprek met God over de nieuwe kerk. Een paar dagen later liep ik opnieuw door het centrum. Ik voelde dat God zei: ‘Ga even naar Starbucks, pak lekker een koffie.’ Dus dat deed ik! Terwijl ik m’n koffie dronk, dacht ik na over de roeping die God me had gegeven. Waar moest ik beginnen? Alles is bezet, Amsterdam is overvol! Restaurants, hotels, winkels, coffeeshops… Niemand zit toch te wachten op een kerk?”

Hartje Amsterdam

“Weer hoorde ik Gods stem: ‘Loop naar buiten, de Dam op en daarna naar de Rokin.’ Ik stond op en bleef tijdens mijn wandeling hardop vragen waar ik naartoe moest. Ja, mensen keken me wel wat raar aan haha! Terwijl ik rondliep en naar alle gebouwen keek, zakte mijn geloof weg. Hoe? Waar? Eenmaal aangekomen op de Rokin – tussen Madame Tussauds en de Amsterdam Dungeon in - zag ik een nieuw restaurant. Op een of andere manier trok het gebouw me aan. Ik liep er naar binnen en voordat ik het wist floepte ik eruit of ze ruimtes verhuurden. Het leek onmogelijk: de enige bij-ruimte zou het toilet kunnen zijn. Totdat iemand van het personeel me meenam naar achteren, waar ik tot mijn verbazing twee vergaderzalen zag. Ik begon direct te dromen: de ene zou de kerkzaal worden, de ander voor de kinderen.”

God bouwde iets dat ik nog niet kon zien

“Toen werden de ruimtes nog als opslag gebruikt, het was er een grote chaos. Toch kon ik zien hoe mooi het kon worden. God gaf me visie! Hij zei: ‘De bende die je hier ziet, is te vergelijken met de mensen in deze stad. De jongeren die gezien worden als nobodies. Maar ik zal ze veranderen in somebodies!’ God ging iets bouwen dat ik toen nog niet voor me zag. En nu is het gewoon realiteit, wauw!”

Criminaliteit

“Morgen (27 januari 2019) wordt onze kerk officieel geboren. We hebben er maandenlang naartoe geleefd en nu is het zo ver. Saved City Church is er voor de urban scene, jongens en meiden van de straat. Maar ook voor de echte Amsterdammers, de yuppen, de atheïsten. In de jaren tachtig, toen mijn vader jong was, was het grootste probleem van Amsterdam de gangstercultuur. Nu is de nood veel groter. Aan de buitenkant ziet alles er perfect uit: sharp uiterlijk, mooie telefoon, vette kleding, een goede studie… Maar ondertussen hebben sommigen geen thuis, zitten ze in de schulden, zijn ze verslaafd aan porno en pillen. Het is een wereld die ik ken, omdat ik zelf als jongere in de criminaliteit zat. Maar God heeft mij bevrijd. En wat God voor mij heeft gedaan, kan hij ook voor deze jongeren doen!”     

Kerk in Sodom & Gomorra?

“Een groepje jongens uit Molukse motorbendes trekt nu al een tijdje met ons op. Ze zijn tot geloof gekomen! Op 9 februari mag ik hen tijdens onze eerste doopdienst onderdompelen. Hoe vet is dat?! We zijn niet eens officieel gestart, maar het loopt al. Vanuit allerlei hoeken van het land komen mensen naar onze kerk. Ons logo is een reddingsboei, because we want to save the city. Eigenlijk net als Paulus dat deed met Korinte: een stad vol prostitutie en zonde. Zoals hij Korinte vulde met Gods liefde, wil ik Amsterdam winnen voor Christus. Een stad met 800.000 inwoners en 177 verschillende nationaliteiten. Want ik geloof dat als Amsterdam verandert, heel Nederland verandert. Ja, als je het hart raakt, raak je het hele lichaam. Ik kan niet wachten om te beginnen!”


Saved City Church is een dynamische, moderne kerk. “Wij stimuleren mensen om niet uit traditie te komen, maar vanwege een relatie met God en met elkaar!” De focus van de kerk ligt vooral op (gebroken) jongeren, want: “God gebruikt geen perfecte mensen, maar gebroken mensen.”
Lancering: zondag 27 januari 2019, 15.00-17.00 uur, Rokin 65, Amsterdam.

Geschreven door

Marlieke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡