Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Nelinda Troost spreekt in de BEAM Kerkdienst: “Door Gods Geest doe je heldhaftige dingen”

23 april 2021 · Leestijd 3 min

Deze zondag spreekt Nelinda Troost over helden in de 50ste (!) BEAM Kerkdienst. Misschien denk je nu gelijk aan een idool dat je hebt of aan mensen als moeder Theresa, maar je bent zelf ook een held. Voordat Nelinda je zondag uitlegt hoe dat zit, beantwoordt ze eerst een paar vragen die jullie haar stelden via Instagram.

Vera: "Wat is een held eigenlijk?"

“Wat ik wel een mooie omschrijving vind is: ‘een held is iemand die dapper is’. Ik denk dat dat wel de lading dekt. Dappere dingen kunnen hele grote of hele kleine dingen zijn. Wij denken altijd aan het grote maar ik leg zondag uit hoe het in het kleine kan zitten.”

Rob: "Hoe heldhaftig ben je zelf?"

“Ik geloof dat je heldhaftige dingen gaat doen als je geleid wordt door Gods Geest. Soms  kabbelt mijn leven een beetje door en ervaar ik niet veel uitdaging. Ik laat me meeslepen door alles en iedereen behalve Gods leiding. ‘Hoe dapper ben ik nu eigenlijk nog’, vraag ik me dan af. Durf ik me nog te laten leiden door God en buiten mijn comfort-zone te gaan? Daarom probeer ik elke ochtend te bidden of de Heilige Geest me wil gebruiken die dag. Op het moment dat de Heilige Geest in mijn leven werkt en ik daardoor meer durf te doen, merk ik dat ik leef. Dat is de eerste stap naar heldhaftigheid: je beschikbaar stellen voor God.”

Als ik bij oma was, leek het wel alsof ze verliefd was op Jezus

Sylke: "Wie is jouw held?"

“Dat is mijn oma. Ze is inmiddels overleden, maar ik heb zo ontzettend veel van haar geleerd. Als ik bij haar was had ik het idee dat ze verliefd was op Jezus, zoveel liefde straalde ze uit. Dat liet ze zien in het omgaan met mensen en hoe ze als vrouw in het leven stond. Het was bijvoorbeeld als vrouw vroeger niet normaal om bijbelstudies te geven, maar zij deed dat gewoon. Ik heb van haar geleerd dat alles wat we van God ontvangen uiteindelijk is bedoeld om weer door te mogen geven aan een ander.”

Rhode: “Kan je een held zijn als je niet dapper bent?”

“Dapper zijn heeft voor iedereen een andere betekenis: het is een subjectief woord. Als ik bijvoorbeeld iemand bemoedig die niet lekker in zijn vel zit, is dat voor mij niet per se dapper. Voor iemand anders die bijvoorbeeld heel verlegen is, kan het misschien juist iets dappers zijn waarbij ze uit hun comfort-zone gaan. Ik geloof in ieder geval dat iedereen dapper is of potentie heeft om dapper te zijn. Je moet alleen de stap durven zetten.”

Annika: "Hoe word je een held?"

“Elke dag vragen of God door je heen wilt werken door Gods geest. Als je dat elke dag vraagt met een verlangen en open handen gaat God wel met je aan de slag.”

Benieuwd naar wat Nelinda nog meer te vertellen heeft over dit onderwerp? Kijk dan deze zondag om 11:00 naar de BEAM Kerkdienst op NPO2 of via ons Youtube kanaal.

Geschreven door

Daniëlle

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡