Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Spreekster Nelinda Troost: "Het is moedig om een keuze te maken!"

21 april 2020 · Leestijd 8 min

Zolang de kerken dicht zijn om verspreiding van het corona-virus te voorkomen, organiseert BEAM elke zondag om 11 uur een online kerkdienst. Afgelopen zondag sprak Nelinda Troost over keuzes maken. Haar preek is terug te kijken op Instagram, te luisteren op Spotify en te lezen in dit artikel.

BEAM Kerkdienst van 19 april:

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Uitgeschreven preek van Nelinda:

Het was een zonnige zondagochtend en ik was stik zenuwachtig. Daar stond ik in een te grote, witte jurk die enigszins in model werd gehouden door een wit koord om mijn middel. Ik was 15 jaar en wilde echt een keuze maken voor Jezus. En in de kerk waar ik toen zat, deed je dat door je te laten dopen en iedereen, man of vrouw, kreeg dezelfde ‘one size fits all’ doopjurk aan. Er werd van tevoren wel gezegd dat je er zwemkleding onder moest dragen, want de stof bleek wanneer die nat geworden was ietwat door te schijnen. Dat is nogal een ding voor een tiener.

Niet nog 10 jaar wachten

Terwijl ik tijdens de dienst op de voorste rij zat, zag ik al mijn vrienden links achterin zitten. Sommigen kwamen nooit in de kerk en anderen kwamen uit andere kerken. Het was best spannend om ze uit te nodigen, wat zouden ze wel niet van me denken? Hoe keken ze nu naar me? Sommigen hadden ook gezegd: ‘Laat je je nu al dopen? Dat is toch iets voor als je volwassen bent?’ En die jongen die ik wel heel erg leuk vond zat er ook nog eens tussen! Volgens mij klikte het tussen ons. Maar zou hij me hierna ook nog leuk vinden?

Toch was mijn overtuiging om bewust en zichtbaar voor Jezus te kiezen groter. Mijn ouders leerden me al vroeg om zelf keuzes te maken in mijn leven, hoe jong ik ook was. En deze keuze wilde ik nu maken, niet pas later. Ik wilde nu een verschil maken, met vallen en opstaan en niet nog 10 jaar wachten.

Jij maakt het verschil

Toen ik uiteindelijk het doopbad uitkwam, zag ik links vanuit de achterste rij een hoofd boven de rijen uitsteken. Die jongen die ik zo leuk vond, was die ochtend vergeten zijn lenzen in te doen. Hij probeerde met zijn vinger zijn oog scherp te stellen om te kijken of die jurk inderdaad doorscheen. Het is goed gekomen met hem en mij. Hij vond het stiekem juist erg stoer dat ik zo’n keuze durfde te maken. En het zette hem ook aan het denken over keuzes die hij maakte in zijn leven. We kregen een maand later verkering en zijn uiteindelijk getrouwd. Een keuze maken is dus stoer! Dat is wat ik je vandaag mee wil geven.

Want keuzes maken leidt tot het maken van een verschil. Daar wil ik het vanochtend met jullie over hebben. We gaan een tekst lezen die staat in de bergrede van Jezus. Ook wel de troonrede van het Koninkrijk van God genoemd. Jezus legt daarin eigenlijk uit hoe het in het koninkrijk van God werkt. En Hij draaide alles om! Hij legt uit dat het in het koninkrijk van God niet draait om wie de grootste mond heeft, maar wie het nederigste is. Het gaat niet om de buitenkant, maar om de binnenkant. Hij roept op om niet alleen je vrienden lief te hebben, maar ook je vijanden. Een omgekeerde wereld!

En in die bergrede staat het onder andere het volgende. We lezen Matteüs 5 vers 13-16:

Jullie zijn het zout van de aarde. Maar als het zout zijn smaak verliest, hoe kan het dan weer zout gemaakt worden? Het dient nergens meer voor, het wordt weggegooid en vertrapt. Jullie zijn het licht in de wereld. Een stad die bovenop een berg ligt, kan niet verborgen blijven. Men steekt ook geen lamp aan om hem vervolgens onder een korenmaat weg te zetten, nee, men zet hem op een standaard, zodat hij licht geeft voor ieder die in huis is.

Zo moet jullie licht schijnen voor de mensen, opdat ze jullie goede daden zien en eer bewijzen aan jullie Vader in de hemel.

Wij zijn zout en licht

Jezus zegt dus: 'Jullie zijn het zout van de aarde. Jullie zijn het licht in de wereld.' Jezus gebruikt het beeld zout. Zout geeft extra smaak aan het eten, maar is in de bijbel ook een beeld van duurzaamheid en waarde. En Jezus gebruikt het beeld van licht, het tegenovergestelde van duisternis, een beeld van leven. Zout en licht, 2 elementen die de wereld nodig heeft. Iedereen is op zoek naar waarde en betekenis in zijn leven en iedereen heeft het nodig om licht en leven te zien, daar waar je omgeven wordt door duisternis.

Jezus zegt dit tegen zijn discipelen, toen nog een stel tieners en tegen iedereen die Hem wil volgen. Hij zegt dit niet tegen een paar super getalenteerde, uitverkoren, volwassen mensen. En Jezus zegt hier ook niet ‘als je nu nog even doorgroeit’ of ‘als je nog even de lat iets hoger legt, dan ben je als het zout van de aarde of een licht in de wereld.’ Nee, Jezus zegt tegen iedereen die Hem wil volgen, jong of oud: jullie zijn het zout van de aarde en jullie zijn het licht in de wereld. God ziet dat dus in jou en in mij. God heeft alles daarvoor al in ons gelegd. Hij heeft jou en mij gemaakt met unieke eigenschappen en kwaliteiten waarmee we een verschil mogen maken, zodat meer en meer van zijn koninkrijk zichtbaar wordt.

Zouteloos en donker

Maar Jezus spreekt ook over het feit dat het zout zijn smaak kan verliezen en het licht kan doven. En misschien voelt dit nu wel een beetje zo bij jou. Is het op dit moment een beetje zouteloos en donker in je leven. Waardoor verliest het zout zijn smaak? Waardoor laten we ons licht doven? Dat kan heel snel gebeuren als je je laat beïnvloeden door de mening van anderen. Als je je laat beïnvloeden door de negatieve dingen die ooit over je gezegd zijn. Of door de perfecte beelden die je op sociale media ziet en de negatieve gedachten over jezelf die je toelaat in je hart. We laten ons licht roven als we al die dingen boven de waarheid van Jezus zetten. En de waarheid van Jezus is dat Hij ontzettend veel van jou houdt, een doel heeft met jouw leven en jij heel kostbaar voor Hem bent. Kies je ervoor om dat te geloven? Hij vindt jou zo kostbaar dat Hij, de Almachtige, jou uitkiest om anderen op Hem te wijzen.

Zo zegt Jezus in vers 16: ‘Zo moet jullie licht schijnen voor de mensen, opdat ze jullie goede daden zien en eer bewijzen aan jullie Vader in de hemel.’

Wat een onzin!

En ik hoor sommigen van jullie al denken: ‘Nou, dan heeft God mij zeker overgeslagen.. Wat heb ik nu voor gaven of talent? Ik heb niets bijzonders..’

Ik ga het heel kort door de bocht zeggen: ‘Wat een onzin! Geef die gedachten geen ruimte. Je bent uniek en bijzonder gemaakt. En jouw unieke eigenschappen zitten in de dingen die jij juist heel normaal vindt. Maar God heeft ze met een doel in jou gelegd. Dat kan bijvoorbeeld jouw zorgzaamheid zijn of je nuchterheid, je kwetsbaarheid waarmee je anderen helpt om zich ook open te stellen, misschien kan je goed problemen oplossen, heb je een super gevoel voor humor of ben je een echte doorzetter. Misschien voel je het heel goed aan of iemand lekker in zijn vel zit of niet. God wil jou juist daarin gebruiken om net als zout, iets waardevols toe te voegen aan jouw omgeving en een licht te zijn voor de mensen om je heen.

Nooit te jong

Keuzes maken is stoer. God zoekt mensen die ervoor kiezen een verschil te willen maken. Ongeacht je leeftijd of de situatie waarin je nu bent. Misschien zit je nu te kijken en ben je nog jong, zit je in je tienertijd. Het kan voelen dat keuzes maken en een verschil maken iets is voor ‘later als je groot bent’. Maar het is nu later en je bent al groot! Of misschien zit je nu te kijken en wacht je al Netflixend tot de corona-tijd voorbij is. Maar juist in deze tijd kan je ervoor kiezen om zout en licht te zijn in de wereld om je heen. Jouw omgeving en jouw vrienden verlangen naar zout en licht, of ze het nu uitspreken of niet. Een appje sturen, een klusje doen voor een ander, net even doorvragen in een gesprek met een vriend, een kaart sturen of een actie bedenken voor mensen die in grote nood zijn op dit moment.

Mag ik jou uitdagen om een stoere keuze te maken? Kies ervoor om de waarheid van Jezus over jouw leven boven alle andere geluiden om je heen te stellen. En kies ervoor om met jouw unieke eigenschappen, je gaven en talenten de wereld een stukje mooier maken, juist in deze tijd. Laat je licht schijnen, zodat anderen hét Licht zullen zien.

Want jij bent het zout van de aarde. Jij bent het licht in de wereld.

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Met nietalleen.nl verbinden we tijdens de coronacrisis mensen die willen helpen aan hulpvragers. Zo staan we klaar voor elkaar in deze bijzondere tijd, want je bent #nietalleen. Meld je aan als je wil helpen of geholpen worden!

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡