Ga naar submenu Ga naar zoekveld

"Nederlandse ondertiteling heb ik niet meer nodig"

8 mei 2018 · Leestijd 3 min

Social media komt vaak negatief in het nieuws: We raken verslaafd, voelen ons eenzaam en zijn minder tevreden. Toch zijn er ook positieve kanten. Jiska (15): "Door het kijken van Engelse video’s, vlogs en series heb ik heel veel Engelse woorden geleerd. Dit merk ik ook op school."

Jiska zit in 3 vwo en is ervan overtuigd dat haar Engels flink verbeterd is sinds ze Engelse series en vlogs is gaan kijken: “Ik kijk eigenlijk alleen maar Engelse video’s op YouTube, daar is zoveel meer keuze dan bij Nederlandse video’s. Een paar jaar terug zette ik nog weleens Nederlandse ondertiteling aan bij een Engelse video, maar tegenwoordig is dat helemaal niet meer nodig. Ik snap wat ze zeggen en heb door het kijken van video’s, vlogs en series echt heel veel Engelse woorden geleerd. Ik zie dit ook terug op school, heel veel woorden die ik moet leren ken ik al.

Een vriendin van mij zit ook veel op YouTube, maakt kijkt eigenlijk alleen maar Nederlandse video’s. Zij heeft een hekel aan Engelse luistertoetsen, ze vindt het veel te snel gaan, terwijl dit bij mij best soepel gaat. Dit kan natuurlijk ook een persoonlijk verschil zijn, maar ik denk dat het me helpt dat ik dagelijks zoveel Engels hoor.”

Mijn ouders krijgen stress als ze een Engels woordje niet weten

“Ik vind Engels een hele leuke taal en lees ook graag boeken in het Engels. Soms stel ik thuis voor om tijdens het eten of in de auto alleen nog maar Engels te praten. Mijn ouders hebben er niet altijd zin in, want als ze een woordje niet weten, krijgen ze gelijk stress. Vaak weet ik het woord wel en anders beschrijf ik het met de Engelse woorden die ik wél ken. Het voelt een beetje gek dat ik nu al beter Engels spreek dan mijn ouders. Dit komt sowieso omdat ik veel vaker Engels hoor en lees op sociale media dan dat zij doen. Toch is alleen YouTube en Instagram niet genoeg als je goed Engels wil leren. Ik heb school keihard nodig om bijvoorbeeld Engelse grammatica goed te begrijpen.”

Dit interview komt uit Webwijs, een boekje dat ouders helpt om social media beter te begrijpen. Klik hier voor meer informatie.

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡